menu
Защо е важно биоразнообразието
Защо е важно биоразнообразието
Чуваме, че биоразнообразието е от съществено значение за живота и оцеляването ни, но какво значи това?

Защо е важно биоразнообразието

Биоразнообразието не значи просто „различни видове животни и растения“. То е съвкупността от всички организми на планетата, като днес се счита, че Земята се населява от общо 8 милиона видове. Само 1.2 милиона от тях са установени и описани, останалите – скрити в дълбините на океана и в дебрите на дъждовните гори на Амазонка и Африка, както и в отдалечени, трудно достъпни райони, все още не са ни познати. Живите организми поставя фундамента, който поддържа планетата ни такава, каквато я познаваме.

Борбата за живот

Животът е възникнал преди два милиарда години и от тогава не спира да се усъвършенства, да еволюира и да се размножава. Днес планетата ни е буквално обвита от живот – от най-дълбоките пещери и океанското дъно, до най-високите върхове и дори в самия въздух се среща неизброими животни, растения, гъби и микроорганизми. Техните популации се конкурират за ресурсите – слънце, вода, храна и това контролира разпространението им. Всеки вид си има хабитат –  условия при които може да оцелее, но и ареал на разпространение – географски зони, където живее. Екосистемата на планетата се състои от всички тези видове, които са в непрекъсната жестока конкуренция помежду си и по този начин поддържат баланса и осигуряват храната и водата ни.

Животът и климатът

Живите организми са причината климатът на планетата да бъде такъв, а и да ни има нас. Когато възниква фотосинтезата, зелените водорасли започват да усвояват въглерода от въздуха и да насищат атмосферата с кислород. Този процес продължава милиони години, за да снижи концентрациите на въглероден диоксид, да намали температурата и да създаде условия, при които могат да се развият едри животни, дишащи кислород и хранещи се с растенията.

Животът на човека

Човекът също намира своето място като част от биоразнообразието на Земята; развитието на приматите, започнало преди 2. 5 милиона години стъпва върху всичко създадено дотогава и кулминира в Хомо Сапиенс, разумният човек, който днес, чрез цивилизацията си, заплашва биоразнообразието на планетата.

Разбира се, хората не го правим нарочно, но с развитието на технологията става все по-ясно, че биоразнообразието е от основно значение за нашето собствено съществуване.

Загуба на живот

Когато някой вид не издържи на натиска и загине, това нарушава баланса при останалите. Някои по-приспособими започват да доминират и се разпространяват за сметка на други, което допринася за по-нататъшно намаляване на биоразнообразието и масово развитие на патогени.

Цивилизацията ни има нужда от видовете, които поддържат екосистемата стабилна; ако тенденцията за тяхното намаляване продължи, има опасност да загубим храната и водата си. Без достатъчно видове, които да се конкурират, цялата планета ще се промени качествено и това ще намали значително достъпните ни ресурси.

Добрата новина е, че макар все още да не успяваме да спрем загубата на биоразнообразие, все повече хора са наясно, че е нужно да забавим процеса и да научим повече за начините, по които можем някой ден да го спрем, за да е сигурно, че ще продължим да се радваме на красотата и удобствата на дома си.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!