menu
Странни навици, които са полезни за здравето
Странни навици, които са полезни за здравето
Извън обичайните навици – да се храним разнообразно, да спим, да се движим, има и много други дейности, които са здравословни.

Странни навици, които са полезни за здравето

Животът е изпълнен с разнообразие, хората имаме всякакви навици, някои от които са доказано вредни за здравето, други са безсмислени, трети – досадни. С развитието на науката за човешкото поведение, изследователите започват да обръщат внимание на някои, на пръв поглед странни навици, които обаче може да се окажат с неочаквани ползи за здравето. Ето шест от тях.

Да псуваш

Разбира се, това показва лошо възпитание, неуважение към другите и откровена простащина…ако го правим постоянно, или ако е насочено директно към друг човек. Но използването на нецензурни думи е невероятно успешен начин за освобождаване на стреса в напрегнати ситуации. То помага за по-доброто емоционално състояние и ако го правим понякога, изобщо не означава, че сме невъзпитани. Просто сме стресирани. Отпуснете се.

Да помръдваш постоянно

Всички сме изпадали в ситуация човекът, който седи в непосредствена близост до нас, да не може да спре да мърда дори за секунда. Неизвисено дали в чакалня, офис или у дома, такова поведение може да е досадно. Ако вие самите го правите, вероятно не ви прави впечатление, ако не дразни околните. Добрата новина е, че хората, които не остават в покой, имат по-добро кръвооросяване на крайниците, често са по-фокусирани и по-бързо превключват от една тема на друга. Освен това, такива хора успяват да изгорят с до 800 допълнителни калории на ден, само от това, че не са в покой.

Да се отнасяш

Ако сте способни да игнорирате напълно околния свят и да се пренесете в щастливото си място или в което и да друго място, има вероятност да сте по-креативни, по-мотивирани и по-концентрирани от останалите. Множество изследвания показват, че „отнасянето“ във въображаеми пространства може да донесе приятни емоции и да допринесе за успехите ни.

Да спиш гол

Спането без излишни дрехи помага за правилната регулация на температурата на тялото, особено в горещи нощи. Друг плюс е, че партньорът ви, ако имате такъв, ще се зарадва на това.

Да си говориш сам

На пръв поглед може да звучи налудничаво, но навикът да си говорим сами помага за решаването на проблеми и усвояването на нова информация. Много хора изговарят термини на глас, за да ги запомнят или учат сложни материали така. Ако го правите публично обаче, трудно ще убедите околните, че е с цел да си свършите по-добре работата.

Да ядеш шоколад

Прекаляването със сладкото няма да доведе до нищо хубаво, дори може да навреди. Но в шоколада се съдържа какао, което доказано може да ви подобри настроението и да стимулира паметта. Според последните изследвания е полезно и за сърдечно-съдовата система.

Ползата от тези навици, макар и противоречива, е безспорна, така че, ако вече не сте ги усвоили, можете да започнете сега.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!