menu
Тропически болести
Тропически болести
Много от болестите, от които страдали пътешествениците, описали за първи път далечни страни и преплавали океаните, все още не се лекуват.

Тропически болести

Чували сте за проказа, сънна болест и елефантиазис, но смятате, че те съществуват само в историята? Според Световната здравна организация, има около 21 тропически болести, на които са жертва предимно хората в бедните страни, но за тях все още няма успешно лечение.

Местни особености

Климатът в тропичните и субтропичните области често е влажен, което допринася за развитието на богат на видове екосистема . Част от нея са и редица бактерии, едноклетъчни и многоклетъчни организми, които могат да предизвикат опасни заболявания при хората. Помагат и комарите, които в тези райони са много разпространени и са вектор, по който голямо разнообразие от паразити достига до човека.

Когато първите мореплаватели изследвали по-обстойно тези области, те започнали да се разболяват от малария, жълта треска или бяс и пренесли някои от заразите обратно вкъщи. Днес, повечето от тях са ограничени в тропичните райони, но с климатичните изменения и засиления транспорт на хора и стоки, успяват да се изместят и на север.

Паразити

Най-разпространени са заболяванията, които се причиняват от пренасяни от комари или мухи паразити.

Такава е маларията, предизвикваща силна треска и диария. Мухата Цеце пренася паразитът, отговорен за сънната болест. Тя засяга нервната система и може да ви убие, а лечението е трудно. Вид хапещи мухи пренасят паразит, причиняващ болест, наречена речна слепота. От нея, ако не се лекувате, ще ослепеете трайно.

Проказата и крастата се предизвикват от паразити, които навлизат в кожата, дълбаят тунелчета и снасят яйцата си там. Крастата се лекува сравнително лесно, но за проказата още не е известно напълно как се разпространява, нито е възможно пълно излекуване. Тъй като тя се развива много бавно, в миналото е имало цели общности от прокажени, живеещи на изолирани острови.

Вируси

Вирусните заболявания са не по-малко опасни. Те се предават чрез контакт, телесни течности, ядене на заразени животни и от ухапване на комари и са причина за смъртта на много хора в Африка и Югоизточна Азия.

Бясът се пренася с ухапване, смъртоносен е, но е напълно предотвратим.

Вируси причиняват няколко заболяванията с подобни симптоми и екзотичните имена денга, ебола, чинкунгуня. Те предизвикват хеморагична треска, тоест кървене. За много от тях няма лечение, макар че не всички са смъртоносни. Срещат се в отдалечени региони и могат да доведат до трайни увреждания на нервната система и черния дроб. Повечето са кръстени на местностите, където са установени – практика, която е прекратена в последните години.

Превенция

Повечето тропически болести съпътстват човечеството от хилядолетия, но с развитието на цивилизацията стават все по-опасни, поради увеличаването на населението и събирането на хората в градове. Основна причина за разпространението им са комарите, нетретирането на питейната вода и липсата на добра хигиена. Развиващите се страни нямат и достъп до медицинско обслужване, което може да помогне при много от заболяванията, чрез лечение или ваксина. Ситуацията се е подобрила значително от първите ни сблъсъци с тропичните болести: вече знаем кое ги причинява и за много от тях са разработени стратегии за превенция, но се прилагат с променлив успех. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!