menu
Странни научни експерименти
Странни научни експерименти
Понякога се налага да правим необичайни неща в името на познанието.

Странни научни експерименти

Експериментите винаги са били част от напредъка на цивилизацията и развитието на науката. Те са движещата сила на познанието още от древни времена. За да разберем как работи света, е нужно да приложим идеите и хипотезите си на практика. И понякога това ни отвежда до неочаквани места, а друг път самите експерименти, които се налага да извършваме са твърде необичайни, за да ги причислим към конвенционалната наука. Е, вероятно са полезни. Ето няколко от тях

Мини-мозък с очи, но в Петри

Група изследователи отгледали този ужас в лаборатория, като поставили стволови клетки в Петри и ги стимулирали да се развиват в неврони. Имало и миниатюрни области, покрити със светлочувствителни клетки – очи. Нарекли цялото нещо „органоид“ и добрата новина е, че то не било достатъчно „развито“, за да се събуди и да пита защо се намира в паничка. Ползата от този експеримент е очевидна: изследователите целят да проследят процеса на развитие на мозъчна тъкан и заболявания на ретината, които водят до слепота.

Вече знаем, че гарваните разбират нулата

Гарваните се смятат за много умни същества, които подлежат на дресировка. Нулата е концепция, възникнала около 5 век и изисква абстрактно мислене. Оказва се, че гарваните са способни да разберат това. В експеримента, те поставят нулата на разстояние от останалите цифри и я асоциират с единица по-често, отколкото с големи числа. В мозъчната активност на гарвана открили и специални неврони, каквито имаме и ние, които отговарят за възприемането на нулата. Не е известно какво друго вършат с тези неврони, когато не са обект на експеримент. Може би кроят планове за превземане на света? А ползата? Гарваните и хората сме много далечни роднини, но приликите в мозъците ни добавят още едно парче към пъзела на еволюцията и помагат да разберем нещо повече функциите за мозъка.

Защо бразилският орех се издига най-отгоре в пакета с ядки

Изключително належащ въпрос, за чиито отговор се наложило да се проведат серия от 3D сканирания на пакет с ядки, като преди всяко сканиране изследователите разклащали пакета. Установили, че големите ядки се обръщат във вертикално направление и всяко следващо разклащане ги издига нагоре. Ползата? Освен, че е жизнено важно за ядките, това ще помогне при смесването и транспорт на материали с различни размери, например в строителството или медицината.

Възкресяване на зомбита на 24 хиляди години

Не, не. Не „истински“ зомбита. Многоклетъчни микроорганизми, наречени ротифери. Те са открити в пермафроста в Сибир и след като били размразени, започнали активно да се размножават. Запазени са толкова дълго благодарение на процеса криптобиоза, характерен и за други организми. Ползата? Можем да научим нови неща за начините на живота да се запазва толкова дълго при неблагоприятни условия.

Всички тези експерименти са легитимни, проведени в унисон с най-добрите практики, а резултатите са прилежно документирани и публикувани. Но те показват нещо важно: няма ограничения за любознателния човешки ум, а полза от нови данни винаги има, макар и не винаги да е очевидна.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!