menu
Слоновете наистина помнят
Слоновете наистина помнят
Еволюцията и животът на едни от най-екзотичните и запомнящи се животни.

Слоновете наистина помнят

Слоновете са най-големите сухоземни животни, едни от най-бързо еволюиращите видове и с изключително значение за екосистемата. Те са любими за посетителите в зоопарковете и са свързани с живота, историята и културата на цивилизацията от хиляди години.

Еволюция

Слоновете са специални, в контекста на еволюцията. Установени са над 180 изчезнали видове животни с хобот или негово подобие. Само за 30 милиона години техните предшественици намират път от Африка към Америка, Европа и Азия, където се превръщат в мастодонти, мамути и в днешните видове. Днес са ни останали само три вида слонове – африкански, африканският горски и азиатския вид, като африканските са по-големи.

Живот с хобот

Хоботът е изключително приспособление, което се състои изцяло от мускули и може да осъществява прецизни задачи, като например да счупи черупка, без да разруши ядката вътре. Слоновете използват хобота си като ръка – за да взимат неща, да пият вода, да се къпят, както и да дишат под вода, докато плуват. Бивните на слоновете растат непрекъснато и в миналото са достигали до 3 метра. Те са полезни на животните при разчистване на път, копаене за вода и при бой на мъжките, но и са причина за ловуването им от страна на бракониери.

Матриархат

Слоновете живеят в семейни групи, състоящи се от една или няколко женски с тяхното поколение и водени от най-старта женска. Мъжките или живеят сами, или в мъжки групи, като веднъж годишно, в размножителния период, се срещат и комуникират с женските. Слоновете показват признаци на разпознаване на себе си и другите, комуникират чрез допир и звуци, а при загуба на водачката, проявяват признаци на стрес. Бременността им продължава 2 години, а полова зрялост достигат след 10-15 години. Слоновете използват и химически секрети от специална жлеза, за да се „запознаят“ с качествата на противоположния пол, което им помага да отхвърлят твърде млади или болни мъжки

Екосистемни инженери

От хилядолетия, слоновете са помощници на хората. Те могат да научат до 30 различни команди, участвали са във военни кампании, теглят товари и се ползват за транспорт. Но в природата те играят съществена роля и се считат за ключов вид. Слоновете разпръскват семена, копаят дупки, които се ползват от други животни, изкореняват дървета и оформят местообитанието си.

Бракониери

От около 1, 5 милиона слонове през 1979 г. днес в света са ни останали приблизително 400 хиляди. Причината, освен урбанизация и загуба на хабитати, е търсенето на слонова кост. Бивните им не могат да се отстранят без да се нарани животното, така че избиването на стотици хиляди слонове с огромни бивни предизвиква почти очаквана последица: популациите еволюират да имат по-малки бивни, а при някои те вече липсват напълно. Това обаче затруднява живота им.

Слоновете са интересни животни, дълбоко свързани с хората. Днес разпознаваме това и се опитваме да опазим популациите им. За съжаление повече от 50 процента от индивидите се намират извън национални паркове и все още са обект на лов. В повечето държави по света вносът и употребата на слонова кост за заборени, а популациите на слоновете, макар и силно намалели, са стабилни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!