menu
Раждането на смартфона
Раждането на смартфона
За повечето хора, животът без смартфон е немислим.

Раждането на смартфона

Ако не си представяте ежедневието без смартфон, не сте сами. Над 2 милиарда души по света ежедневно ползват своите смартфони за комуникация, за работа, за да планират свободното си време, за учене, за разплащане или за забавление. Смартфоните са не просто част от живота ниднес те вече са необходимост, без която ще ни бъде много трудно да навигираме 21 век. Това е така от сравнително малко време. Смартфоните навлязоха в живота ни на пръв поглед бързо, но пътят им е малко по-дълъг.

Първите безжични телефони

През 1983 г. на пазара е пуснат първия мобилен телефон от един от големите производители – Моторола. Бил е наречен „тухлата“, заради вида си и теглото си от почти килограм. С батерия, която издържа „цели“ 30 минути, това било революция в комуникациите, а инвестицията, която Моторола прави, за да го пусне в производство била впечатляваща. Скоро и други производители се включили и мобилните телефони започнали да стават по-малки, по-леки и по-издръжливи. По това време те все още били само начин за комуникация и използвали 1G, тоест първо поколение мрежа за връзка. При второто и третото поколение се подобрила скоростта на предаване на данни и телефоните придобили и други услуги като SMS и интернет.

Първият смартфон

През 1992 г. IBM пуска на пазара първия смартфон, който бил телефон с тъч скрийн и можел да изпраща имейли и факсове, имал календар, органайзер, бележник и часовник. От него били продадени 50 хиляди бройки, но през 1995 г. производството му спира. Следващото десетилетие бележи огромен напредък в развитието на технологията и през 2001 г. най-накрая имаме телефон, който може да се свързва с интернет достатъчно бързо, за да бъде и полезна тази функция. През това десетилетие се случва и една друга революция – на игрите за мобилни телефони. „Змията“, за първи път включена в модел на Нокиа, е любима игра и вероятно всеки човек на света е играл на нея поне веднъж. Днес игрите за мобилни телефони са индустрия за милиони.

iPhone и Android

Първият iPhone е пуснат на пазара през 2007 г. и това е истинското раждане на смартфона. Мобилните мрежи вече са достатъчно бързи, за да поддържат високоскоростен интернет, а технологията позволява издръжлива батерия да се събере в малко пространство. Има напредък в развитието дисплеите и са пуснати първите приложения. Първият iPhone струвал 500 долара и разполагал с вградена памет от 4 или 8 гигабайта.

Гугъл отвръща с разработването на операционната система Android и днес, по-малко от две десетилетия по-късно, технологиите се подобряват всяка година, мрежата достигна до пето поколение, функциите на смартфоните далеч надхвърлят разговорите и SMS-ите от миналото, а възможностите на един обикновен смартфон се доближават до тези на обикновен компютър.

Мобилните телефони сами по себе си са революционна технология, но смартфонът променя цивилизацията със съчетаването на всичките ни необходими функции в малко и удобно за носене устройство. Какво ли ще се случи с технологията само след още две десетилетия?

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!