menu
Методът на хартиената салфетка - грижа за психиката
Методът на хартиената салфетка - грижа за психиката
Човек трябва да се грижи не само за физическото си здраве, но и за психическото.

Докато грижата за тялото става все по-модерна в съвремието ни под формата на здравословно хранене, спорт, дори приемане на съмнителни хранителни добавки, все още обаче пренебрегваме грижата за психиката. Мислим по-малко за нея или изобщо я неглижираме, а над психичните заболявания все още стои стигма.

Все още голяма част от хората по света нямат редовен достъп до здравни грижи. Още повече това важи за психичната здравна помощ.

Ролята на родителите, учителите и възпитателите в предотвратяването на психичните заболявания не трябва да се подценява. 

Децата и младежите трябва да бъдат научени как да се справят със стреса. Има различни полездни методи, които са достъпни буквално за всеки. Един от тях е "Методът на хартиената салфетка". Запознайте се с него, а после научтете и някой друг.

Начертайте ръката си на хартиена салфетка. На мястото на всеки пръст напишете по една от най-силните ви страни. Може дори и да пишете на самата си ръка. Следващият път когато се изправите пред трудност, погледнете ръката си. Изберете пръст, изберете коя своя сила ще използвате, за да се справите.

Можете да направите това упражнение с децата или с учиниците си. Нека с ваша помощ открият силните си качества и да добият мотивация да ги ползват. Нека се упражняват да разчитат на себе си, да търсят решение, а не да се предават пред проблема. Тези умения са критично важни за психичното здраве, както и единствен път към лично щастие.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!