menu
Интуиция срещу рационализация
Интуиция срещу рационализация
Има значение как взимаме решения.

Интуиция срещу рационализация

Интуицията е нещо полезно, което често ни показва верния път, а и можем да я „тренираме“, за да ни служи по-добре. Обаче в много случаи решенията взети „интуитивно“ или без умисъл, се оказват недообмислени и импулсивни и понякога съжаляваме за тях. За да изградим по-ясна представа в кои случаи да се доверяваме на интуицията си и в кои да обмисляме повече, трябва да сме наясно с двете „системи“.

Торта или плодова салата

Това е когнитивен експеримент, част от серия такива, разкриващи колко лесно се манипулират двете ни системи за взимане на решения. На участниците в експеримента се дава число, което да запомнят и да мислят за него. Едната група получава двуцифрено число, другата – 6-цифрено. След това на всеки се предлага да избере между парче торта и плодова салата. Оказва се, че хората, на които им се налага да се концентрират повече, за да запомнят шест цифреното число, по-често избират тортата. Когато сме заети да мислим за няколко неща едновременно, е по-вероятно да се доверим на интуицията си, а тортата е по-привлекателна. Когато имаме свободен „ресурс“ да рационализираме избора си, например да си спомним, че се опитваме да контролираме приема на захар, или че вчера сме яли торта, решението по-често е плодова салата.

Вечно бързащи и заети

Интуицията използва опита ни и ни води по правилните пътища, когато става дума за сложни решения или решения в последния момент, изискващи оцеляването ни. В ежедневието ни обаче, особено ако бързаме и сме под стрес, интуицията ще ни кара да избираме лесното, очевидното и това, което е познато и достъпно за нас.

Случва ли ви се да пазарувате импулсивно, а после да съжалявате за похарчени на вятъра пари? Съгласявали ли сте се предложения, които след като ги обмислите, изобщо не са адекватни, само защото е трябвало да решите бързо и сте имали „сто неща на главата“? Това е интуицията ви, която просто намира най-краткия и лесен път. Това не е онази интуицията, която ни води към целите в живота ни, а просто „енергоспестяващ“ за мозъка начин за взимане на решения.

Рационализацията

Когато си дадем време да потърсим реални причини за решенията си, може да се окаже, че такива изобщо няма. Рационализацията възниква след интуицията, като система за взимане на решения, базирана на осмисляне на предишния опит и намиране на причини и тя е „бавната “система, която иска от нас да вложим ресурси – да мислим и преценяваме.

Хората използваме и двете системи, но рационализацията се е наложила като основна, защото води до по-добри резултати в контекста на човешката цивилизация и прогрес. Трябва ли да слушате интуицията си и вътрешния си глас? Разбира се! Но когато го правите, отделете си няколко минути да помислите рационално и ако двете решения се различават, представете си последиците от действието ви.

Не е случайно, че все още имаме интуиция и в много случаи можем да разчитаме на нея. Познавайки слабите ѝ места, можем да се предпазим от погрешните решения и да комбинираме двете системи, за да постигаме максимални резултати, каквото и да правим.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!