menu
Как шумът вреди на нашето здраве?
Как шумът вреди на нашето здраве?
В днешно време хората сме изложени на високи нива на шум. Освен неприятно, това е и вредно за здравето.

Животът ни става все по-шумен - автомобили, машини, медии, реклами, силна музика, дори съжителството ни в големите жилищни комплекси е свързано с шум. Шумът е основна характеристина на съвременният начин на живот. За съжаление обаче той е вреден за здравето.

Как ни вреди шума?

Трудно е да изчисли точно в каква степен ежедневният шум уврежда здравето ни, защото този фактор не е изолиран, а има много общо с цялостния ни начин на живот. Все пак трябва да знаете, че шумът атакува всички ргани и системи в човешкия организъм. Той има въздействие върху психиката и върху физиката ни.

На психично ниво шумът води до раздразнение, оказва негатично влияние върху концентрацията и работоспособността. Отразява се цялостно върху умствените способности на човека.

Най-непостредствено шумът влияе на слушовия орган, но също така се отразява и на сърдечно-съдовата система като води го учестяване на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане.  Изменя се и респираторния ритъм, тоест колко често вдишваме и издишваме. Шумът може да забави храносмилането, дори да доведе до изменения в нивото на кръвната захар, да повлияе на метаболизма и да доведе до задържане на вода.

Основно е и влуянието му върху нервната система. Води до преумора, психични смущения и раздразнителност, проблеми с паметта и нестабилност. Особено вреден е шумът през нощта когато пречи на съня.

Вредното въздействие на шума се отчита най-вече в градове с население над 100 000 жители. Най-силно се отразява транспортният шум, защото той представлява около 85 % от шумовото натоварване в градовете. Важно е плановете за градоустройственост да имат предвид това и да се взимат мерки. 

Какво можем да направим?

За съжаление не можем да направим много. Изборът ни град за живеене не може да бъде само възоснова на шумовото замърсяване в него. По-скоро можем да ограничим шума, който сами произвеждаме и на който се подлагаме доброволно вреки ден. Не пускайте телевирозора за фон, не слушате музика прекалено силно, дори не пускайте радито в колата. Тази сетивна свръхстимулация, на която сме подложени, не е естествена за нас като вид. По-модерните електроуреди са конструирани да произвеждат по-малко шум.

Важно е и да си осигуряваме всекидневна почивка на тихо и приятно място, най-добре сред природата. Ако някой или нещо слущава вечерния ни сън, трябва да направим всичко възможно да се се реши този проблем. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!