menu
Ранно сексуално образование – ползи и рискове
Ранно сексуално образование – ползи и рискове
Отдавна отмина времето, когато да се говори за секса беше табу.

Ранно сексуално образование – ползи и рискове

Днешната култура предлага много и разнообразни начини за образование, а сексът е фундаментална част не само от културата, но и от живота на хората и всички останали организми на света. Днес дебатът кога трябва да започне формално образование по темата и в какво да се състои то става все по-ожесточен и предизвиква негодувание у по-консервативните личности и групи в обществата. Докато разглеждаме ползите и рисковете на сексуалното образование, е важно да помним, че сексът, независимо дали говорим за него или не, представлява естествена част от живота.

Ползи

Ранното обучение по темата би трябвало да е съобразено със съответната възраст и понятия, които децата на тази възраст могат да възприемат. Според изследвания, познанията на тема поставяне на лични граници, съгласие и взаимно уважение могат да предотвратят насилие от страна на бъдещи партньори и помагат за изграждане на по-пълноценни връзки. Добрата основа, поставена в ранна възраст, ще предотврати рисково сексуално поведение, което може да доведе до ранна бременност или болести.

Знанието какво е сексът и как се практикува по света, ще помогне за изграждане на по-малко ограничени представи за другите, за различните сексуални ориентации и социални роли, свързани с пола, както и за равенството между хората. Сексуалното образование насърчава развитието на социални умения и по-добро разбиране на децата относно собствените им тела, усещания, емоции, както и приемането им такива, каквито са. Не на последно място, знанието, че това не е тема табу и свободното говорене с родители и учители допринасят да се избегнат различни форми на насилие.

Рискове

Ранното образование по теми, които се считат за „забранени“ от религиозни или консервативни групи предизвиква конфликти, често и между самите родители и учители, защото се сблъсква с техните лични убеждения. В някои отделни случаи, децата не са подготвени от родителите и може да приемат информацията от училище трудно или да се фокусират върху новите неща твърде силно. Съществува и риск от представяне на не добре подбрана информация, която прокарва манипулативни идеи, но това може да се избегне чрез добро планиране и организация, както и с привличане на експерти.

Всичко започва у дома

Независимо на каква възраст започва училищното образование по темата за секса, то не би трябвало да я поставя за първи път пред децата. Придобиването на познания относно тялото и неговите функции и възможности започва в ранна възраст още у дома. Това разбра се трябва да включва и „срамните“ теми, защото избягването им изгражда нереалистична представа, че сексът и свързаните с него поведения са нещо забранено, грешно или неподходящо и детето или възрастният, в който то ще се превърне по-лесно може да стане жертва на насилие.

Познанията по такава фундаментална тема, особено в ерата на смартфоните и достъпният интернет са не просто задължителни, задължително е те да бъдат представени на децата в подходяща форма, съобразена с тяхната възраст и индивидуално развитие. Така не само ще се гарантира, че децата ще изграждат по-добри връзки и ще познават себе си по-добре, но и ще се понижи рискът от нежелани бременности, болести и насилие в по-късна възраст и особено в пубертета.

 

Източник: aap.org, MayoClinic.org

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментари

Баща и
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

тъпа курава пиши без да знае

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg
maggbg
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> urltin.com/biocon

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg