menu
Протеините – фундамент на живота
Протеините – фундамент на живота
Полезна храна, но и нещо повече.

Протеините – фундамент на живота

Протеините не са само полезна и вкусна храна. Те са основни елементи на живота, отговарят за неизброимо количеството функции в тялото и изследването им е безценно за развитието на медицината, фармацията, имунологията, паразитологията и много други области на науката. Идентифицираните протеини са десетки хиляди, а учените още не са напълно наясно колко протеини може да създаде тялото ни. Цифрите варират от 10 до 100 хиляди.

Аминокиселини

Протеините са изградени от аминокиселини. Това са малки молекули, които се подреждат в последователност, определена от гените ни. Аминокиселините могат да се синтезират от клетките, а информацията за това се съдържа отново в гените ни. Те кодират 22 от най-разпространени в природата аминокиселини, които се оказва, че са достатъчни за строежа на такива сложни организми като хората.

Функции

Протеиновия синтез в клетките се контролира много строго. Клетките могат да синтезират само протеини, за които имат необходимите аминокиселини и инструкция как да ги подредят. След като бъдат синтезирани, протеините ще бъдат изпратени където са необходими.  Благодарение на точната подредба на аминокиселините, те могат да приемат различни триизмерни форми и да си променят формата, свързвайки се с други молекули.

Протеините изграждат повечето структури в клетката, включително  и формират т.нар. рецептори по повърхността на клетките, които улавят други молекули. Протеините също изграждат и ензими, които ускоряват химичните реакции стотици и хиляди пъти и така обезпечават метаболизма. Протеините са невротрансмитери, хормони, използват се за съобщения между различни видове клетки, участват в имунната реакция, изграждат и обезпечават функциите на митохондриите, които синтезират енергия, а при нужда клетките могат да разгражда и самите тях, за тази цел.

Храна

Защо е важно протеините да присъстват в храната ни? Макар да можем да синтезираме аминокиселини, повечето от тях се използват „наготово“, което значи, че трябва да ги приемаме с храната. В храносмилателната система, протеините, които ядем се разграждат до аминокиселини, които след това се включват в нови протеини, от каквито тялото ни има нужда. Процесите на разграждане и синтез се осъществят паралелно и непрекъснато. Във всеки едни момент, в телата ни протича синтез на протеини и „рециклиране“ на аминокиселини. Ако в храната ни няма достатъчно протеини, тялото няма да може да си създаде само аминокиселините, и посредством сложен механизъм, ще „избере“ кои процеси да осъществява. Разбира се на първо място са дейността на сърдечно-съдовата система, мозъка, черния дроб и останалите органи.

Недостигът на протеини води до нарушения в метаболизма, в работа на имунната система и може да доведе до когнитивни затруднения. Тялото ще намери начин да компенсира, моментно, но неправилното хранене може да доведе до неочаквани проблеми, тъй като за усвояването на протеините е необходимо те да са заедно с други молекули, например микроелементи или мазнини.

Тялото е много прецизно настроено относно протеиновия синтез и функции. Това е така, защото протеините са основния градивен елемент на структурите и метаболизма ни. Ние, както и останалите организми, сме изградени от протеини и наистина сме това, което ядем.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!