menu
Портокаловият сок не повишава нивата на инсулин
Портокаловият сок не повишава нивата на инсулин
Ново проучване опровергава схващането, че тази напитка е неподходяща за диабетици. Съдържанието на захар в чаша от 250 мл. за закуска е „незначително“.

Ново клинично проучване разкрива, че хора с диабет тип 2 могат да се насладят на чаша пресен портокалов сок за закуска, без това да повлияе на нивата им на инсулин.

Проучването, публикувано в международното списание „Хранене и диабет“, сравнява ефектите от консумацията на цели портокали и плодов сок върху нивата на кръвната захар и инсулиновия отговор, с изненадващи резултати.

Разработено от учени от университета в Хаселт в Белгия, проучването включва възрастни с нормално до умерено наднормено тегло и добре контролиран диабет тип 2. Участниците са яли стандартна закуска с високо съдържание на въглехидрати в три отделни случая, всеки път комбинирана с цели резени портокал, чаша от 250 мл. пресен портокалов сок или напитка с вкус на портокал с добавени захари (известна като „нектар“). Нивата на кръвната захар и инсулин са били измервани четири часа след всяко хранене.

„Смятахме, че най-ниските нива на кръвна захар ще се наблюдават, когато някой яде плодове за закуска, докато портокаловият сок и сладката напитка ще доведат до по-високи нива на глюкоза“, каза водещият изследовател Кенет Вербовен. „За наша изненада обаче нямаше разлика. Вярваме, че това се дължи на факта, че по-голямата част от повишаването на кръвната захар и инсулин идва от хляба, изяден със стандартната ни високовъглехидратна закуска. Малките количества захари от плодовете или напитките бяха незначителни“, добави той.

„Това не означава, че препоръчваме на хората с диабет да пият напитки с добавена захар на закуска, тъй като те обикновено нямат хранителна полза. Пресният портокалов сок обаче е различен, тъй като захарите идват директно от плода и той съдържа подобни витамини, минерали и биоактивни съставки като целите портокали. Въпреки че плодовете остават най-здравословното допълнение към закуската, тъй като съдържат известно количество фибри. Чаша от 250 мл. пресен портокалов сок е удобна алтернатива, когато плодовете не са опция.“ 

Много повече от витамин C

 Пресният портокалов сок и други 100% плодови сокове са класифицирани като минимално преработени, което означава без добавена захар, ароматизанти или консерванти, от законодателството на Европейския съюз. Една чаша портокалов сок осигурява повече от 90% от препоръчителния дневен прием на витамин C, основно хранително вещество, което поддържа имунитета и здравето на кожата. От хранителна гледна точка, портокаловият сок осигурява много от микроелементите и фитонутриентите, които се намират в плода. 

Съгласно Регламент (ЕО) 432/20123 относно хранителните твърдения, 100% портокалов сок може законно да бъде етикетиран като „източник на витамин C, фолат и калий“, ако 100 мл. съдържат най-малко 7,5% от референтните стойности за прием на тези хранителни вещества.
Наред с витамини и минерали, сокът осигурява широка гама от биоактивни съединения, характерни за цитрусовите плодове, особено флавоноиди като хесперидин и нарирутин 4. Тези вещества са демонстрирали антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, допълващи класическите ползи от витамините.

Според скорошно проучване, проведено от Научния център за плодови сокове, 33% от потребителите в Испания избягват консумацията или закупуването на натурални плодови сокове, защото смятат, че са нездравословни. Тази тенденция се наблюдава в повечето европейски страни и е тревожна, защото се допълва с друга тенденция, консумацията на плодове също е намаляла.
 

„Добавянето на 250 мл. чаша портокалов сок към диетата ни е лесен начин да гарантираме, че консумираме важни хранителни вещества и витамини. Това проучване показва, че хората с добре контролиран диабет тип 2 могат да се възползват от приема си на витамини и минерали. Изборът на богата на фибри закуска, като овесени ядки или трици, е добър начин да се ограничи скокът на кръвната захар“, казва британският диетолог Кари Ръкстън. 

Диабетът тип 2 е нарастващ глобален здравен проблем. Въпреки че може да бъде социално погрешно тълкуван като „доброкачествен“, истината е, че това е хронично заболяване със сериозни последици за здравето.


Източник: La Razón

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!