menu
Ползата и вредата от дрямката
Ползата и вредата от дрямката
Понякога се чувстваме отпочинали след дрямка, а понякога ни се иска да бяхме пили кафе, вместо да спим.

Ползата и вредата от дрямката

Следобедната дрямка може да ни „зареди“ батерията, да ни освежи и да повиши работоспособността ни, но винаги става така. Според повечето изследвания, дрямката е полезна, а в много култури тя е задължителна част от живота. Според други, да спиш през деня означава да загубиш от времето си за работа. Разбира се, че истината е някъде по средата, а представата ни за следобедната дрямка като необходимост в някои случаи се затвърждава.

Еволюционни основи

Телата ни са настроени от еволюцията да са в покой и да спят в тъмната част на денонощието и този процес се контролира от биологичния часовник с помощта на хормона мелатонин. Той се отделя при наличие на светлина и ни събужда. В свят без изкуствена светлина, обливаща всичко наоколо, повечето хора заспиват, когато стане тъмно. Премествайки се на север и юг от екватора, където продължителността на деня се променя със сезоните, хората развиват адаптации към тези промени. Дълъг ден значи малко време за почивка, а в горещата част на следобеда е опасно да се работи навън. Има данни, че следобедната дрямка се превръща в част от живота на хората именно по тези причини – дълъг ден и горещ следобед, а изследванията върху някои изолирани племена, живеещи в тропиците, показват, че следобедният сън носи множество ползи за здравето в условия, в каквито сме живели дълги хилядолетия.

Ползата днес

В съвременния свят рядко обръщаме внимание на сигналите на тялото, а изкуствената светлина влияе върху механизма на отделяне на мелатонин. Ако обаче се заслушаме в телата си, те ще ни напомнят, че след обяда трябва да позабвим малко темпото, а защо не и да подремнем.

Според последни изследвания, дрямката може да подобри както физическото, така и умственото ни представяне, паметта и способността ни за справяне със стреса. Уловката е, че трябва да спим между 30 и 60 минути. Много работодатели започват да отчитат това и допускат по-големи обедни почивки за служителите си, а някои осигуряват условия за кратка следобедна дрямка.

Вредата

Ако сте се събуждали като пребити след следобедна дрямка, не сте сами. Честата нужда от дрямка е сигнал, че или не си доспивате хронично, или имате друг здравословен проблем, който е нужно да адресирате. Ако спите повече от час, също може да не усетите никаква полза, защото това вече не е дрямка.

Нощният сън е от изключително значение и не може да бъде заместен от следобеден. Ако не си доспивате с идеята, че утре следобед ще наваксате, е вероятно да развиете навик за сън, който по-скоро ще ви навреди.

Следобедната дрямка е инструмент, който ни помага да подобрим настроението си, да снижим стреса, подобрява паметта и допринася да сме по-работоспособни. Дрямката обаче не е панацея и ще се насладите на нейните ползи само ако спите редовно нощем и просто имате нужда от 30-60 минути за презареждане; ако изпитвате нужда да спите всеки следобед и се чувствате зле след това, потърсете причината другаде.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!