menu
Осем необичайни науки
Осем необичайни науки
Чували ли сте за енология? А за криптозоология?

Осем необичайни науки

Може би си представяте, че академичният свят се състои от „класическите“ и обичайни науки като физика, химия, биология, математика, икономика, медицина и т.н. Във всяка от тях обаче съществуват множество клонове, а когато се застъпят няколко области, се получава интердисциплинарна наука, която изисква да комбинирате познанията си.

Ето осем от най-странните клонове на науката, за които може би не си давате сметка, че са интегрална част от познанието, което имаме за света.

Енология и зитология

Вероятно знаете, че енологията е науката, която изследва как се прави вино, за да бъде то каквото искаме. Зитологията изучава същото, но относно бирата. Освен познания по отглеждане на лози и зърнени култури, за да се занимавате с това, са ви нужни и знания по химия и биотехнологии.

Броматология

Това е науката за храната. Нейни подклонове са химия на храната, микробиология на храната, качествен контрол и др. Работата на един броматолог може да включва както химично тестване на храната, така и разработване на хранителни продукти за пазара и представянето им.

Вексилология

Вексилолозите изучават флаговете по света. Едва ли може да станете известен учен, ако се занимавате само със знамена. Ако обаче знамената са страстта ви, научният клон си има организация и ежегодно се провеждат интересни конференции, където можете да се запознаете с други вексилолози.

Педология

Тази наука изучава почвите и почвената структура. Изследователите се занимават с ландшафта, образуван от почвите, както и със самото им развитие. Също се опитват да прогнозират как дадени почви ще се променят в бъдеще. Ако искате такава кариера, ще ви трябват знания по химия, биология, геология, статистика.

Синология

Още известна като наука за Китай, синологията се занимава с изследване на особеностите и развитието на Китай. Набляга се на философията, литературата, културата и историята на страната. Вероятно е да ви трябват базови езикови познания, за да имате успешна кариера в тази сфера.

Молинология

Изследва мелниците и подобните им устройства, които използват енергията, за да извършват някакъв вид механично смилане. Да, на пръв поглед необичайна наука, но има допирни точки с инженерните специалности, както и собствено общество, посветено на популяризирането на тези устройства.

Вулканология

Както подсказва името, вулканолозите изследват вулканите по света. Ако това ви се струва скучно, не забравяйте, че кариерата на вулканолог изисква освен познания по физика, геология и геофизика, така и приключенски дух – за да пътувате до екзотични дестинации и да се опитвате да прогнозирате кога даден вулкан ще представлява заплаха за хората.

Криптозоология

Тази противоречива наука изучава животните, които може би не съществуват като Неси или Голямата стъпка, както и тези, за които има спорни доказателства, че съществуват. Благодарение на усърдието на криптозоолозите, някои редки видове като комодския варан и окапито са открити и изследвани. Е, други завинаги ще си останат в сферата на въображението. Хората, които се занимават с криптоозология често са зоолози, биолози или еколози.

По света има невероятен брой странни клонове на различни науки, като често причината за съществуването им е обикновеният човешки стремеж към опознаване на света. Изследванията в странни на пръв поглед области със сигурност допринася за това.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!