menu
Опасни ли са вулканите днес
Опасни ли са вулканите днес
Интересни, живописни и малко страшни

Опасни ли са вулканите днес

Учените постоянно наблюдават вулканичната дейност по света и макар да знаем много по темата, съвременните вулкани все още са опасни и играят активна роля в геологичните процеси на планетата ни.

Важно е да знаем

Вулканите са разположени в местата, където се срещат тектоничните плочи на Земята, включително и по дъното на океана. Има ги на всички континенти, даже и в Антарктида. Лавата, която изригва от тях, на сушата образува планини, а в океана предизвиква цунамита, които често имат разрушителни последици.

В света има над 1000 действащи вулкана, като всяка година изригват повече от 60 от тях. Това се случва когато налягането в недрата на Земята стане достатъчно голямо и може да е съпроводено от земетресение в околностите на вулкана. Днес вече прогнозираме кога ще се случи изригване, но не винаги знаем колко силно ще бъде то.

Освен лава, вулканите изхвърлят и тонове прах, пепел и части от скали с различен състав. Когато лавата се стича по склона, образува специфични форми. Много от днешните планини са възникнали именно така – от наслагване на стотици и хиляди пластове лава.

Лавата идва от различна дълбочина и е с температура над 1200 градуса. Може да разтопи злато, сребро или алуминий.

Вулканите са изиграли решаваща роля в изграждането на голяма част от земната кора и много планини, които милиони години след угасването на вулканите, още впечатляват с красотата си. Вулкани има и на други планети, като само на Ио се знае, че са активни.

Активността на вулканите е важна за климата на планетата. При изригване, във въздуха се изхвърлят огромни количества прах, които отразяват слънчевата светлина и може да понижат температурата. В условията на глобално затопляне това ни се струва полезно, но липсата на светлина вреди на растенията.

Разрушителна сила

Известна е историята на Везувий, вулканът, погребал завинаги град Помпей след мощно изригване преди около 2000 години.

Има ли опасност нещо такова да се случи и днес?

През 1883 г., изригването на Кракатоа в Тихия океан продължило с месеци, като най-голямата експлозия се чула на разстояние над 3000 километра, предизвикала мощно цунами, наситила въздуха с пепел и погребала почти целия остров.

През януари 2022 г. изригва подводният вулкан Хунга Тонга, също в Тихия океан. Последвалото цунами уврежда комуникационната мрежа в тази част на океана и причинява щети на близките острови за над 90 милиона долара. Смята се, че това е най-сериозното изригване на вулкан след Кракатоа.

А наблизо?

В Европа има над 20 действащи вулкана, които са обикновено планински върхове и са привлекателни туристически дестинации. Такива са Етна в Италия, Хекла и Катла в Исландия, Неа Камени в Гърция.

Планината Витоша също е вулкан, угаснал преди 30 милиона години, така че се счита за безопасен.

 

В съвременния свят вече можем да предвидим кога даден вулкан ще изригне, но не можем да го предотвратим, така че изследователите стриктно следят всички активни вулкани, за да сме подготвени, да не допуснем жертви и да можем да се справим навреме с щетите.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!