menu
Огромна структура на повърхността на Слънцето изглежда се разпада
Огромна структура на повърхността на Слънцето изглежда се разпада
Голяма изпъкналост се наблюдава на Слънцето

Космически фотограф сподели изображение на огромна изпъкналост на повърхността на слънцето, за която се предполага, че се разпада.

 

Слънчевите изпъкналости са големи, ярки кръгове от плазма - електрически зареден водород и хелиев газ - които се простират навън от повърхността на слънцето. Те могат да бъдат наистина масивни по мащаб, понякога десетки пъти по-големи от Земята.

 

Въпреки че образуването на слънчеви изпъкналости може да отнеме само един ден, те могат да бъдат достатъчно стабилни, за да продължат да съществуват с месеци, пренасяйки се на стотици хиляди мили в космоса, докато са закотвени към слънчевата повърхност.

 

Учените не са съвсем сигурни как се образуват слънчевите издатини, но се смята, че те протичат по заплетените и усукани линии на магнитното поле на слънцето, според НАСА .

 

В неделя астрофотографът Себастиан Волтмер публикува туит , включващ снимка на това, което той нарече „огромна изпъкналост“ на повърхността на слънцето. Той добави: „Това е впечатляващо,беше грандиозно да видя много бързо движеща се част от него през моя малък рефракторен телескоп - изхвърляне и отделяне настрани.“

 

Уебсайтът за новини за космическото време spaceweather.com каза, че снимката показва, че изпъкналостта „може да се разпада“.

 

Волтмер също качи видеозапис, показващ изпъкналостта в действие плюс изригване на материал от слънчевата повърхност. „Това огромно изригване е 20 пъти по-голямо от размера на Земята“, каза той във видеото.

 

Слънчевите изпъкналости понякога могат да се разпаднат или да се срутят напълно. Това се случва, когато магнитното поле в близост до тях стане нестабилно, като например ако нова линия на магнитно поле пробие през слънчевата повърхност под изпъкналостта, каза Дейвид Хатауей, соларен физик в Центъра за космически полети Маршал на НАСА, за spaceweather.com .

 

Колапсът на слънчева изпъкналост може да причини експлозия на материал далеч от слънцето, което причинява така нареченото изригване на Хайдер, кръстено на астрофизика Чарлз Хайдър, който е изучавал тези събития.

 

Важно е да се отбележи, че астрофотографите, които правят изображения на слънчеви изпъкналости или всякакви други изображения на слънцето, използват специални филтри, които им позволяват да правят това безопасно. Директното гледане на слънцето и без подходяща защита може да изгори ретината на окото, оставяйки постоянно сляпо петно ​​според списание Sky & Telescope .

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!