menu
ХОББ или как ви разболяват цигарите
ХОББ или как ви разболяват цигарите
В България 15 % от населението над 40 годишна възраст е засегнато от болестта.

ХОББ е съкращение от хронична обструктивна белодробна болест. Това е често срещано заболяване на белите дробове и е важно да сме информирани за рисковите фактори и превенцията. В България населението над 40 годишна възраст е изключително засегнато. Близо 15 % от него страдат от ХОББ, а по света общо над 600 милиона души.

ХОББ се нарежда като третата най-честа причина за смърт след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Много от хората с ХОББ не занят, че а болни докато болестта не напредне.

Какво представлява ХОББ?

При болните от ХОББ белите дробове и бронхите са изменени, много често необратимо. Често е разрушена структурата на алвеолите - емфизем, пациентите страдат от хроничен бронхит, дихателните пътища са възпалени.

Рискови фактори за развитие на ХОББ

Най-честата причина за развитие на заболяването е тютюнопушенето. Рисково е и вдишването на промишлен прах (въглищен, строителен) или на летливи химикали. Битовото замърсяване също играе роля - вдишването на дим от изгарянето на гориво за отопление или готвене. Значение има и генетичната предразположеност.

Сипмтоми

  • затруднено дишане
  • затруднена физическа активност
  • хронична кашлица
  • наличие на храчки
  • кръв в храчките
  • хрипове
  • умора
  • чувство за стягане и натиск в гърдите

Много хора мислят, че тези симптоми са заради цигарите и не ги свързат съ заболяване. ХОББ обаче е коварна болест и непрекъснато прогресира. Подценяването на симптомите води до късно откриване на болестта.

Спирометрията е ефективен начин за измерване на белодробната функция. Това изследване ще помогне на вашия лекар да диагностицира и следи развитието заболяването, както и отговорът на предписаното лечение.

Всичко, което трябва да направите е да дишате в специално устройство с мундщук. Трябва да вдишате толкова въздух колкото можете и после да го издишате бързо изцяло. Това се повтаря няколко пъти.

Лечение

ХОББ не може да се излекува, но може да се контролира. С правилното лечение  болните могат да водят активен начин на живот без да са в тежест на близките си. Важно е да се спрат цигарите и да се приемат всички предписани лекарства. Те са под формата на инхалатори. Заболяването се лекува до края на живота на пациента. Лекарствата не бива да се спират.

Увредената белодробна тъкан не може да се възстанови, но лечението може да забави заболяването и да го контролира.

Превенция

Най-добрата превенция е отказът от тютюнопушене. 70 % от пациентите с ХОББ са пушачи. Пушейки цигари вие се излагате на риск от много заболявания, включително и онкологични. 9 от 10 пациента с рак на белия дроб са пушачи.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!