menu
Най-важното за рака
Най-важното за рака
Тежко заболяване, което може да засегне всеки.

Най-важното за рака

Ракът е втората най-често срещана причина за смърт в световен мащаб. Но това заболяване е източник на човешко страдание не само за болните, а и за техните близки. Знаем причините за развитието на рак, можем да лекуваме някои видове, а изследванията напредват, но въпреки това заболяването си остава едно от най-тежките.

Какво е ракът

ДНК съдържа всичката информация за работата на тялото. Тя е голяма комплексна молекула и чрез множество механизми определя растежа и развитието на всяка клетка. С обновяването на тъканите, което е непрекъснат процес – всяка клетка има определена продължителност на живота – ДНК трябва да се копира. Това става с участието на ензими, някои от които „пълзят“ по дължината на цялата молекула и „поправят“ сгрешени гени. Именно сгрешените или променени, мутирали гени са причината да има рак. Клетките, които получават ДНК, което не е поправено от ензимите, могат да се превърнат в ракови клетки. Те често не изпълняват обичайната за клетката програма и предизвикват различни промени в метаболизма или имунния отговор.

Видове рак

Ракови клетки може да има в абсолютно всяка тъкан. Клетките може да започнат да се делят по-интензивно и да образуват абнормална тъкан, която не може да изпълнява функциите си. Клетките обичайно „знаят“ колко да се делят, кога да спрат и кога да се „самоубият“. При раковите клетки това може да не е така. Те могат да се делят без да спират или да останат „безсмъртни“, а могат и да се преместват в други тъкани. Поради това, че гените на тези клетки не работят нормално, те могат да се разраснат в другите тъкани, вместо да бъдат отстранени. Това са метастази и в зависимост от типа на клетките и засегнатите гени, могат да бъдат по-опасни от първоначалното образувание, защото разстройват нормалната работа на организма. Понякога, клетки с мутирало ДНК не водят до появата на рак – доброкачествени образувания.

Рискови фактори

Всяка минута в телата ни протича процес на обновяване на тъканите, едни клетки умират и останките им се усвояват от останалите, други се раждат, за да заместят изхабените. При деленето, ДНК винаги се копира, а ензимите, които управляват процеса винаги обхождат молекулата, за да поправят грешките. Тоест, при всяко делене, дадена клетка може да се превърне в ракова. Причините едни да се превръщат, а други не, са предимно в средата. Много малка част от раковите заболявания са резултат от вродени изменения в ДНК. Ние сме това, което консумираме, така че храната, водата, въздухът, движението са основните неща, които влияят върху развитието на рак. Най-съществените рискови фактори са алкохол, тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот, неправилно хранене, безсъние.

Профилактика

Разбира се, трудно можем да повлияем върху начина, по който ДНК се копира в телата ни. Все пак можем да се стремим към по-здравословен живот, умерено хранене и минимална употреба на алкохол и други вредни вещества. Можем да се опитаме да сме малко по-активни и по-малко стресирани. Добра практика е и да правим профилактични изследвания всяка година, защото много видове рак се лекуват напълно, ако се диагностицират в ранен стадий.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!