menu
Мистерията около глутена
Мистерията около глутена
Купувате ли често безглутенови продукти?

Мистерията около глутена

Глутенът е протеин, който се съдържа в много храни, предимно зърнени, като например пшеница и ръж. Макар те да са широко използвани в последните няколко хиляди години, през 20 век човечеството изненадващо открива, че има един много малък процент хора, при които глутенът предизвиква автоимунна реакция – имунната система атакува клетките на тънките черва, така че те не могат да усвояват хранителни вещества. Единствената известна терапия е да се спре употребата на храни, съдържащи този протеин.

Има и хора, които са по-силно чувствителни към глутена и при тях могат да се проявят симптоми на подуване и тежест в стомаха след консумация на глутен. Това става причина за масовия маркетинг на безглутенови продукти и заклеймяването на този протеин като „вреден“. Както винаги, реалността е малко по-скучна.

Чувствителността не е болест

За разлика от цьолиакията, която е автоимунно заболяване, добре описано в литературата, глутеновата чувствителност е обвита в мистерия. Няма ясна причина за съществуването ѝ, а тя може да се прояви в различна степен и да наподобява симптомите на други заболявания. Може да бъде вродена, или да се придобие на по-късна възраст, а поради това, че глутенът присъства в храната в комбинация с много други вещества, според някои проучвания, не той е „виновникът“ за симптомите.

Как се диагностицира

За момента няма тест, който да докаже, че имате повишена чувствителност към глутен. Това, което се прави най-често е внимателно да се проследят симптомите в продължение на поне 6 седмици, след което глутенът да се изключи напълно от диетата за още 6 седмици, като отново се документира дали симптомите отшумяват. Следва постепенно въвеждане на храни, съдържащи глутен в менюто и ако симптомите се завърнат, е вероятно глутенът да е причината. За съжаление, това не е особено точен метод, тъй като има множество друго фактори, които оказват влияние.

Маркетинг

Оризът, овесените ядки, бобовите храни, картофите не съдържат глутен. Глутен не съдържат и множество други хранителни съставки, но въпреки това все по-често срещаме такива продукти с надпис „без глутен“. От една страна това е изключително полезно за хората, които имат цьолиакия или силна чувствителност към глутен, но от друга страна създава у потребителите погрешната идея, че глутенът е вреден, опасен и е по-добре да не го ядем.

Истината е по средата

Глутенова чувствителност имат едва 5-6 процента от хората, а ако редовно се тъпчете с тестени изделия, може би не точно глутенът е причината да не се чувствате добре. Ограничаването на зърнените храни би имало положителен ефект върху повечето хора, именно защото прекаляваме с тях, за сметка на фибрите и протеините например. Ако премахнем изведнъж храните, с които сме свикнали и които обичаме да ядем, това може да има обратни последици – може да се почувстваме нещастни, да ограничим приема на необходните ни хранителни вещества и да си усложним живота излишно.

Чудесно е да търсим начин да живеем по-здравословно, но това не значи радикално да сменим хранителния си режим, понеже е модерно. Телата ни изпрашат сигнали, които можем лесно да разчетем, а и винаги можем да потърсим мнение на специалист.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!