menu
Само пет сетива ли има човек?
Само пет сетива ли има човек?
Как мозъкът възприема заобикалящата ни реалност.

Само пет сетива ли има човек?

Зрение, слух, обоняние, вкус, допир. Свикнали сме, че това са петте сетива, с които възприемаме света. Но дали е толкова просто?

Концепцията за съществуването на 5 сетива, с които се ориентираме, датира от времето преди науката за нервната система да се развие достатъчно, за да можем да изследваме  в детайли как функционира.

„Основните“ ни сетива

Обичайните 5 сетива се считат за основни, може би защото е очевидно, че именно чрез тях възприемаме света, но и те далеч не са токова прости.

В усещането за допир, което се развива първо, са събрани усещане за температура, налягане, текстура. Те се възприемат от различни рецептори по кожата, а информацията се обработва в различни зони на мозъка, които впоследствие ни представят познанието, че докосваме например котка.

Зрението е сетивото, което използваме най-често. За да изгради мозъкът ни триизмерен образ, чрез различни рецептори окото улавя интензивността и посоката на светлината, както и честотата – тоест, цвета.

Усещането за слух също не е просто чуване на звука. Фините костици в ухото ни могат да определят посоката, от която идва звукът, силата и отново – честотата на звуковата вълна. Животните улавят много повече звуци от хората, защото могат да чуват честоти в по-голям обхват.

Мирисът и вкусът са тясно свързани. Човек може да възприеме над 1 трилион миризми, които помагат да изградим и богата гама от вкусове – комбинация от сладко, солено, кисело и горчиво. Без мирис, няма да усещаме вкус. Постоянната загуба на мирис се нарича аносмия и със сигурност е неприятна.

А другите сетива?

Усещането за баланс е много важно. То се контролира от специален чувствителен орган във вътрешното ухо. Популярно временно заболяване на това сетиво е морската болест, при която има несъответствие между информацията, която мозъкът получава от органът за баланс и от зренето и реакцията е позната на повечето хора – силен световъртеж и гадене.

Може би най-подценяваното сетиво е усещането за пространствена ориентация или проприорецепцията. Това сетиво във всеки един момент ни дава информация къде се намират крайниците спрямо тялото ни и един спрямо друг. Благодарение на него можем да вървим без да се спъваме и да извършваме координирани движения. То няма точно определен орган, а информацията, пристигаща в мозъка от всички останали сетива се предава на определена област и там се обработва, след което мозъкът  дава „обратна връзка“ на мускулите ни как и къде да разполагат тялото ни.

Увреждане в областта или нервите, свързани с обработката на тази информация може да доведе до пълна невъзможното човек да извършва прости движения на ръцете и краката без да ги „следи“ внимателно какво вършат, тоест да използва зрението си, за да даде на мозъка информация за пространствената им ориентация.

 

Човешкото тяло е сложно, но не е машина. Всяко увреждане на някое от сетивата, или областите в мозъка, които отговарят за тях, води до неприятни последици. Някои от тях са обратими – с помощта на съвременната медицини или естествените способности на мозъка ни, но не винаги е това е възможно.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!