menu
Амбидекстрия – способността да си служим еднакво и с двете ръце
Амбидекстрия – способността да си служим еднакво и с двете ръце
Дясната или лявата ръка ви е водеща? А защо не и двете!

Амбидекстрия – способността да си служим еднакво и с двете ръце

Повечето хора в света ползват дясната си ръка като основна. Едва 10 процента са с водеща лява ръка. При всички хора едната страна на тялото доминира в повечето дейности. Има обаче една малка група хора, при което и двете ръце могат да се справят еднакво добре като „основни“. Това състояние се нарича амбидекстрия и има някои интересни проявления.

Латерализация на мозъка

Смята се, че еволюцията и изправянето на два крака имат нещо общо със специализирането на двете страни на мозъка. Знаем, че лявото полукълбо контролира дясната част на тялото и обратно. Установено е, че при шимпанзета, които са на 4 крака няма ясно изразена доминация на крайниците, но когато те бъдат накарани да ползват предните си крайници като ръце, се наблюдава организация с водеща предимно дясна страна. При хората, от над половин милион годни, когато предците ни вече използвали инструменти, е установена изявена доминация на дясната ръка. При леворъките хора, контролът над водещата ръка, тоест контролът върху извършването на повечето дейности, се поема от дясното полукълбо. Състоянието, при което и двете ръце са равнопоставени изисква контрол и от двете полукълба, което пречи на специализацията и забавя реакциите.

Причини за амбидекстрия

Едва един процент от населението има вродена способност или предразположеност да ползва и двете си ръце еднакво умело. Смята се, че има няколко възможни причини за това, тъй като то не е особено практично от гледна точка на ефективността на нервната система и мозъка.

Светът е приспособен за десноръките – повечето предмети като ножици, чинове, дори врати са създадени да са удобни за хора, ползващи предимно дясната си ръка. Затова много деца, които естествено биха ползвали предимно лявата си ръка, са се научили на ранна възраст да използват и дясната. Това води до амбидекстрия –контролът, естествено осъществяван в дясното полукълбо се „заучава“ и от лявото, а ефективността трябва да се поделя.

По-рядко се случва обратното, а още по-рядко се откриват хора, при които още от ранно детство амбидекстрията се проявява като естественото състояние.

Свързаност със заболявания

Има данни, че амбидекстрията се проявява по-често при хора страдащи от дефицит на вниманието или шизофрения. При хората с амбидекстрия, двете полукълба на мозъка често са по-симетрични, което не е характерно за мозъците ни и се свързва с аномалии в емоционалното състояние и различни способности. Знае се, че някои от най-известните изследователи, мислители, както и спортисти в историята са имали тази способност. Например ДаВинчи, Айнщайн, Бен Франклин, Коби Брайънт.

Умишлена амбидекстрия

Можем да се научим да ползваме успешно лявата си ръка с малко упражнения. Това няма да промени особено мозъка и никога няма да бъде сравним с мозъците на хора, които имат подобна естествена способност. Обаче самото упражнение ще разшири областите в дясното полукълбо на мозъка, които отговарят за контрола над лявата ръка, а умението да използваме лявата си ръка в различни „неприсъщи“ за нея дейности може да бъде забавно, полезно за ежедневието и впечатляващо в компания.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!