menu
Какво ни застарява?
Какво ни застарява?
Освен нормалното стареене на организма, има фактори, които засилват процеса.

Всички ние остаряваме и това е неизбежно. Някои хора остаряват по-красиво и по-бавно от други.

Кои са факторите, които влияят на процеса? Какво можем да направим, за да се запазим по-дълго в оптимални вид, здраве и форма?

 1. Стрес - определено съвремието ни е стресиращо, темпото е бързо, изискванията високи, ангажиментите безброй. Свикнали сме с това, но трябва да знаем, че стресът се отразява на организма. Можем да разделим стреса на положителен и отрицателен. Първият ще ни мотивира да се справим, а вторият точно обратно. При отрицателния стрес се усещаме в силно напрежение, пулсът е ускорен, отделя с много адреналин. Човек става раздразнителен, нервен, но освен това се повишава нивото на холестерола и кръвното налягане. Всичко това ни застарява преждевременно и трябва да помислим какви мерки можем да вземем, за да овладеем отрицателния стрес и да се запазим по-млади за по-дълго.
 2. Тютюнопушене - то състарява преждевременно целия организъм! Поради него се стесняват кръвоносните съдове и така се повишава значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Никотинът намалява броя на имунните клетки, а катранът, който се отлага в белите дробове може да причини хроничен бронхит. Особено зле цигарите се отразяват на кожата. Тя става сива, отпусната, губи еластичността си преждевременно. Определено по кожата си личи кой е пушач и кой не. Колкото по-рано откажете цигарите, толкова повече ще съхраните свежестта и здравето си.
 3. Алкохол - употребата на алкохол ни състарява преждевременно, защото той убива мозъчни клетки. Особено вреден е за мозъка и неговите функции. Алкохолът е отрова и консумирайки го, вие тровите целия си организъм. Алкохолът може да ви докара чернодробни проблеми, атеросклероза и проблеми с нервите. Консумирайте го възможно най-рядко!
 4. Слънце - всяко слънчево изгаряне състарява преждевременно. С годините естествената защита на организма срещу UV-лъчите намалява и ние трябва да сме още по-внимателни. Използвайте слънчезащитни продукти редовно.
 5. Свободни радикали - техен основен източник в ежедневието ни са тютюневият дим, някои храни, слънчевата светлина. Натруването на тези отрицателно заредени атоми в организма, води до негативни последици. Препоръчва се да приемате храни, богати на антиоксиданти, които улавят свободните радикали.

Как да съхраним младостта си?

 • Трябва винаги да сте добре хидратирани, затова пийте много течности. Най-добре вода.
 • Хранете се здравословно - балансирано и разнообразно, поддържайте нормално тегло.
 • Бъдете физически активни.
 • Спете достатъчно.
 • Не пийте алкохол.
 • Не пушете цигари.
 • Постарайте се да общувате достатъчно и да бъдете доволни от живота си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!