menu
Какво знаем за аутизма - причини и превенция?
Какво знаем за аутизма - причини и превенция?
Според данните аутизмът засяга 1 от 54 деца.

Аутизмът е широк спектър от състояния, които засягат комуникацията и поведението, обикновено се появяват до 2-годишна възраст. Според данните аутизмът засяга 1 от 54 деца.

Хората с аутизъм може да имат затруднения с комуникацията и социалното взаимодействие; ограничени интереси и повтарящи се поведения; неспособност за ефективно функциониране в училище, работа и други области на живота. Въпреки че учените все още се опитват да разберат защо някои хора развиват аутизъм, а други не, рисковите фактори могат да включват:

  •  брат или сестра с аутизъм;
  •  възрастни родители;
  •  някои генетични заболявания, като синдром на Даун, синдром на Рет и др.;
  •  много ниско тегло при раждане.

Какви са причините за аутизма? 

Проучванията показват, че процентът на аутизма нараства, но причините за това не са изяснени. Учените са открили редки генни промени или мутации, както и някои често срещани генетични вариации при хората с аутизъм, което предполага генетичен компонент.

Фокусът сега е насочен към изследване на взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Например, излагането на жената на вредни замърсители по време на бременност, може да предизвика генетична мутация, водеща до аутизъм при нейното дете. Не е открита връзка между аутизма и ваксините, включително тези, съдържащи тимеросал, съединение на основата на живак.

Какви фактори на околната среда могат да бъдат свързани с аутизма?

Постигнат е напредък в разбирането на различни рискови фактори от околната среда и най-ясните доказателства сочат към:

  • напреднала възраст на родителите към момента на зачеването;
  • пренатално излагане на замърсен въздух или определени пестициди;
  • затлъстяване на майката, диабет или нарушения на имунната система;
  • изключително недоносено или много ниско тегло при раждане;
  • всяко затруднение при раждане, водещо до периоди на недостиг на кислород в мозъка на бебето.

Тези фактори сами по себе си едва ли ще причинят аутизъм. По-скоро те изглежда увеличават риска от развитие на аутизъм при детето, когато се комбинират с генетични фактори.

Замърсяване на въздуха

Изследователите откриха, че излагането на мръсен въздух в ранна възраст може да бъде рисков фактор за аутизъм. Децата с мутация в ген, наречен MET, в съчетание с високи нива на излагане на замърсен въздух, може да имат повишен риск.

Пренатални състояния и майчини фактори

Проблеми с имунната система на майката, определени метаболитни състояния или възпаление по време на бременност могат да бъдат свързани с по-висок риск от аутизъм за нейните деца.

Някои майки на деца с аутизъм имат антитела или протеини в тялото, които се борят с инфекцията, което може да попречи на развитието на мозъка на децата им, което вероятно води до аутизъм.

Диабетът или затлъстяването на майката са свързани с повишена вероятност от раждане на дете с аутизъм или друго увреждане на развитието.

Треската по време на бременност е свързана с повишен риск от аутизъм при децата.

Метали, пестициди и други замърсители

Пренатално и ранно детско излагане на тежки метали, като живак, олово или арсен; променени нива на основни метали като цинк или манган; пестициди; и други замърсители предизвикват безпокойство.

Проучване на близнаци използва млечните им зъби, за да определи и сравни нивата на олово, манган и цинк при деца с аутизъм с техните близнаци без това състояние. Децата с аутизъм са били с ниско съдържание на манган и цинк, метали от съществено значение за живота, но са имали по-високи нива на олово, вреден метал по време на специфични изследвани периоди на развитие.

Излагането на майката на инсектициди по време на ранна бременност е свързано с по-висок риск от аутизъм при децата им.

Хранене

Проучвания са установили, че приемането на пренатални витамини може да помогне за намаляване на риска от аутизъм. Освен това, изследванията показват, че приемането на витамини и добавки може да осигури защитни ефекти за тези, които са изложени на определени замърсители на околната среда по време на бременност.

Фолиевата киселина е източник на защитните ефекти на пренаталните витамини. Жените, които са приемали препоръчителната дневна доза през първия месец от бременността, са имали намален риск от раждане на дете с аутизъм.

Приемът на фолиева киселина по време на ранна бременност може да намали риска от раждане на дете с аутизъм за тези жени с високо излагане на замърсен въздух и пестициди.

Макар че има още много какво да се изследва по отношение на аутизма, данните от проучванията показват, че той е резултат на взаимодействие на генетични фактори и фактори на средата. И докато не можем да повлияем на гените, ние трябва да насочим вниманието си към околната среда в опит да предотвратим разстройствата от аутистичния спектър.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!