menu
7 предложения за пролетна разходка в Родопите
7 предложения за пролетна разходка в Родопите
7 предложения за пролетна разходка в Родопите

Ако със затоплянето на времето си мечтаете за разходка в планината, то Родопите са чудесен вариант.  Има изобилие от природни и архитектурни обекти, живописни села, спиращи дъха гледки и много пътеки за пешеходен туризъм и колоездене.
 

Кула Снежанка

Телевизионната кула на връх Снежанка е символът на Пампорово. Висок е 1926 метра, а  самата кула, с нейните 156 метра се издига до 2082 метра надморска височина. На върха на кулата има огромна тераса, от която има 360 градусова гледка към Родопите. Ако времето е ясно, в далечината може да се види  Егейско море.

Асенова крепост

Асеновата крепост е фаворитът на много от туристите, които пътуват към Пампорово.  Намира се  на 2 км южно от Асеновград, тя е една от най-добре запазените, средновековни крепости. И едно от  най-посещаваните места в България. Крепостта датира от тракийско време и е съществувала до 1410 г., когато е превзета от нашествениците на османските войски. Днес можете да видите руините му, както и добре запазената църква до него. Тя е един от най-впечатляващите примери за средновековна архитектурата и изкуство. От върха на скалите се открива невероятна панорамна гледка към Асеновград.

Фотински водопади

Страхотна идея за еднодневна екскурзия през уикенда от София или Пловдив. Разположени само на 2 часа път от София, Фотински водопади са група от три водопада. Намират се  близо до село Фотиново. Пътеката към водопадите не е дълга, но малко стръмна, така че отидете с удобни обувки. Гледката е невероятна и прехода не е много дълъг, така, че е подходящ и за по- неопитни планинари.
 

Дяволската екопътека

Дяволската пътека е живописна екопътека, следваща река край село Борино. Пътеката е известна с екстремните си дървени стълби, построени отстрани на стръмните скали. Цялата екопътека, ще ви отнеме около 2 часа. Това е хубава разходка, която отнема около 2 часа. Началото на пътеката е  край село Борино. Има табела към пътеката и паркинг, където можете да оставите колата си. А ако не можете да се ориентирате, как да стигнете до нея, винаги можете да попитате някои от местните. Те с радост ще ви упътят.
 

Караджов камък

Друг интересен феномен е Караджов камък.  До него се стига от Кръстова гора, пеша е около 40 минути. Има малко опасна дървена стълба, която ви позволява да се изкачите под скалата и да видите камъка от различна гледна точка. Има много легенди, свързани с това място. Вярва се, че на него има много специална енергия.
 

Връх Орфей

Има много начини да стигнете до него и всички те са като разходка в приказка. Прекрачвате през гъсти гори, живописни поляни, буйни потоци. Заобиколени сте от  невероятни 360° панорамни гледки. Много е вероятно да се срещнете и с дивата природа в Родопите. Изкачването ще ви отнеме малко повече време, така, че си предвидете целия ден. Ще останете наистина очаровани от красотата на Родопите.

Гледка Орлово око

Орлово ок се намира в горната част на село Ягодина. Това е панорамна площадка, от която можете да получите 360 градусова гледка към планината. Има два начина да стигнете до там, пеша и с офроуд джип.  Гледката от Орловото око е спираща дъха. За този преход, ще трябва да си предвидите цял ден.

Които и сезон да изберете и където  и да се озовете в Родопите, ще останете очаровани от природата красоти, които ще се разкрият пред вас.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!