menu
Как растенията преобразяват света
Как растенията преобразяват света
Растенията са навсякъде около нас и участват в живота ни много повече, отколкото смятаме.

Как растенията преобразяват света

Хората сме върха на хранителната верига, а и на еволюцията. Но рядко се замисляме каква е ролята на растенията за начина, по който изглежда планетата ни, както и за еволюцията на всички видове.

Преди растенията

Животът се е зародил във вода и дълго време е останал там, тъй като сушата е била много гореща, а слънчевите лъчи – смъртоносни. Климатът е бил нестабилен, атмосферата – наситена с много повече парникови газове като въглероден диоксид, които допринасяли за високата температура от над 100 градуса. В резултат на дейността на фото синтезиращите микроорганизми в океана, се натрупал озон, който поемал част от радиацията и сушата станала обитаема. Така водните видове постепенно започнали да излизат в крайбрежните райони.

Първите растения излизат на сушата преди около 500-700 милиона години. До тогава, сушата е била просто гола скала, обитавана от някои гъби и бактерии.

Експлозия от видове

Преди 400-500 милиона години, първите сухоземни растения започнали да усвояват въглеродния диоксид от атмосферата, температурата започнала да пада и сушата станала обитаема за все повече организми. В палеобиологията това е известно на Камбрийска експлозия, по името на геологичния период. Първоначално те били влаголюбиви видове, но в следващите милиони години се образувала почва, натрупал се кислород, земята се охладила, климатът се стабилизирал. Започнали да се развиват горите, а после и цветните растения, които окончателно оформили облика на сушата. Всичко това предоставяло убежище и храна на животните, които също завладели континентите и Земята заприличала много повече на това, което познаваме днес.

Опитомяване от човека

Преди да започнат да ловуват, хората се прехранвали с растения и  през хилядите години еволюция, те си останали основна част от храната на вида ни. Предците ни събирали разнообразни видове и ядели различни части от тях. Едва преди 10 хиляди годни човешката цивилизация започва да опитомява растенията и активно да ги размножава за храна. С развитието на земеделието и сравнително по-големият достъп до храна, човечеството започнало да строи по-големи селища, а и активно да влияе на средата около себе си – чрез разчистване на пространства за ниви и селектиране на определени подходящи видове.

Днешните растения

Голяма част от днешните растения – над 300 хиляди вида, са естествен резултат от развитието на техните предци. Около 80 хиляди от тях са ядливи, но макар да се стремим към разнообразие, по-голямата част от храната ни идва от около 30 вида растения. Растенията също са и основният източник за храна на животните, които отглеждаме, а от тях са извлечени и много от съединения, които използваме в медицината.

Днес не можем да си представим Земята без растения, те обитават  почти всички кътчета на сушата и са основата на цялата хранителна мрежа и на всички екосистеми на Земята. Можем спокойно да кажем, че растенията са голяма част от причината ние да сме тук сега.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!