menu
Здрава и красива коса през лятото
Здрава и красива коса през лятото
Не само кожата има нужда от специални грижи през лятото.

Всички знаем, че през лятото е необходимо да полагаме специални грижи за кожата, да използваме специална козметика, която да я предпазва от слънцето и да я подхранва. Същото важи и за косата, ако не искате на края на лятото да откриете, че здравата ви лъскава коса е станала суха и изтощена. 

Кое вреди на косата през лятото?

Силното слънце се отразява зле на косата. Ако трябва да сте навън в най-горещите часове, по-добре носете шапка. Ако е по-широка ще предпазите о кожата на лицето си. Солената вода на морето и хлорът в басейните също се отразява зле на косата. Под тяхното въздействие тя се изсушава, изтощава, става вяла и безжизнена. Солената вода изсмуква влагата от косата, а хлорът намалява нейната естествена защита.

Каква грижа да полагаме за косата си, за да я предпазим от тези вредни влияния през лятото?

Добър съвет е да се подстрижете в началото на лятото. Може да изберете свежа новия визия за топлия сезон, а може и просто да махнете нацъфтелите краища, за да направите косата си по-енергична. 

Съществуват слънцезащитни продукти за коса, макар че употребата им все още не е чак толкова популярна. Те са под формата на гелове, спрей или крем. Каквото и да изберете, трябва да го нанесете добре по всеки кучир. Задължително тези продукти трябва да са с UV филтър, който предпазва косата от вредните за нея ултравиолетови лъчи. Така се запазва и цвета на боядисаната коса, иначе тя изсветлява от слънцето. 

Хидратацията е важна и за косата. Ако намокрите косата си преди да влезете в басейхна или морето, така тя ще поеме по-малко от химикалите и солта във водата. След плаж и след басейн задължително изплакнете косата с чиста сладка вода. 

През лятото се налага много по-често да мием косата си. Повече се прашим, защото прекарваме повече време навън, изпотяваме се повече и т. н. Използвайте овлажняващи продукти, за да намалите изсушаването. Съществуват специални овлажняващи шампоани, балсами, маски за коса, спрейове и т. н. 

За състоянието на косата е важно и цялостното ви здраве. Хранете се здравословно и балансирано. Ако смятате, че не успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали с храната, може да вземете такива като хранителна добавка. Съществуват специални комбинации за здрави и красиви коса, нокти и кожа.

Намалете топлинната обработка на косата с сешоар, преса или маша. Дайте почивка на косата си от тях през лятото. Оставете косата сама да изсъхне, накъдрете я като я сплетете мокра на плитка или на многожество плитки.

Подхранвайте косата с подходящи продукти. Подхранващи масла и маски, други козметични продукти.  Ако не е наложително, не боядисвайте косата през лятото. Не я дръжте постоянно вързана, защото ластика начупва косъма. С правилната грижа, ще се радвате на красива, гладка и здрава коса и на края на лятото.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!