menu
Как ни се отразява горещината
Как ни се отразява горещината
Горещите вълни ще стават все по-чести, затова е важно да разбираме как ни влияят.

Как ни се отразява горещината

С климатичните промени и глобалното затопляне на света, става все по-ясно, че горещите вълни ще се превърнат в нормално явление. Тъй като вече живеем в един по-топъл свят и няма изгледи това да се промени, е по-добре да сме подготвени и да сме наясно с влиянието на горещината върху телата и умовете ни.

Малко биология

Хората, както и всички бозайници, поддържат постоянна вътрешна температура на тялото, която не зависи от външната. За да прави това, тялото си има механизми за топлообмен, които работят постоянно. В условията на екстремни горещини обаче, тези механизми могат да се претоварят.

Когато температурата на тялото започне да надвишава 37 градуса, се включва основният механизъм – потене. Чрез водата, тялото ни отделя излишната топлина. Ако обаче навън влажността е висока, влагата не може да се изпари и тялото започва да прегрява. В този случаи започва разширяване на кръвоносните съдове, особено близо до кожата, за да се премахне излишната топлина. При това се понижава кръвното налягане, а сърцето трябва да работи по-бързо, за да изтласква кръвта. За всеки 0.5 градуса повишение на температурата, пулсът се ускорява с 10 удара за минута. Мозъкът праща сигнал на мускулите да се отпуснат и това може да доведе до отпадналост и замаяност. Ако вътрешната температура се повиши над 40 градуса, ензимите ни спират да работят, а тяхната роля е да улесняват всички химични реакции, така че скоро и органите ни ще започнат да отказват.

Топлинният удар е това, което се случва с тялото ни, когато то не може вече да поддържа нормалната си вътрешна температура. Ако спрете да се потите, имате затруднено дишане, замаяни сте или ви се повръща, е нужно да понижите температурата на тялото си колкото може по-бързо. Топлинният удар е обратим, ако се реагира навреме.

Дългосрочните последици

Екстремните горещини повишават риска от сърдечно-съдови и респираторни заболявания и влошават някои умствени състояния. Заради горещото време тялото ви ще изпитва повече стрес, ще спите по-малко и ще губите повече електролити, тоест ще се дехидратирате по-лесно. Горещината може да увреди кръвоносните съдове и бъбреците и да влоши симптомите на някои автоимунни и хронични заболявания.

Аклиматизация и защита

За да се предпазим от негативното влияние на горещините, най-добре да избягваме да се излагаме на директна слънчева светлина в най-горещите часове от деня,  да пием повече течност и да избягваме алкохол. Телата ни, ако са здрави, могат да се адаптират към повишението на температурите, но за да се случи това е нужно да минат 1-2 седмици, през които постепенно да се излагаме на по-високи температури. Постоянният престой в климатизирани помещения може да ни изиграе лоша шега, защото тялото няма време да свикне с горещините. Същевременно е важно да прекарваме известно време на по-хладно, особено ако живеем в голям град.

Екстремните горещини представляват сериозна опасност за здравето, особено за по-възрастни, хронично болни и деца. Това, което можем да направим е да следваме стриктно препоръките на здравните власти и да подкрепяме цялостна политика, целяща да сведе последиците от климатичните промени до минимум.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!