menu
Как да не харесваме някого
Как да не харесваме някого
Знаем как да общуваме, когато харесваме някого, но какво да правим в обратния случай?

Как да не харесваме някого

Човешкитеs взаимоотношения са сложни, изискват да забележим усилията на другия, да вникнем в чуждата гледна точка, понякога да преглътнем егото си и да признаем, че не сме прави. Изискват и желание да комуникираме нашата гледна точка с уважение към другия, да се изразяваме така, че да не засегнем неволно отсрещния и да проявяваме разбиране, каквото ние самите бихме искали да получим. До тук добре, повечето хора ще се разпознаят в част от горните твърдения и повечето от нас ги прилагаме към близките, приятелите и колегите си. Обаче хората сме различни и не винаги харесваме човекът, с когото общуваме, а това поражда различни конфликтни ситуации, които лесно могат да бъдат избегнати.

Не можем да харесваме всички, но можем да се опитаме да уважаваме всички хора на ниво общуване. Ето няколко съвета, които ще ни помогнат да не създаваме излишни конфликти с околните.

1. Няма нужда всички да знаят

Ако не харесвате новия колега, не бързайте да натрапвате усещането си на другите като изтъквате причините за чувствата си. Всеки човек , включително и вие, ще бъде храсван от едни, а от други – не. Позволете на останалите да решат сами и приемете, че вашите чувства не са универсални.

2. Клюките понякога нараняват

Причината да разказваме срамни или унизителни неща за някого обикновено е, за да валидираме собствените си негативни усещания за него. Те са изцяло субективни. Внимавайте какво говорите зад гърба на другия, защото може да се окаже, че наранявате човешко същество, което по стечение на обстоятелствата просто не пасва на вашият характер и това е единствената му вина.

3. Можем да избягваме някого, без да караме другите да правят същото

Ако не желаете да комуникирате с някой от приятелския си кръг, кажете това на останалите, за да се съобразят когато е възможно, но не го поставяйте като условие. Не се опитвайте да изолирате някой от другите, само защото вие имате проблем с него.

4. Елементарното уважение води далеч

Проявете човешко уважение към всички и когато се налага да общувате с с тези, които не харесвате, просто бъдете възпитани. Вероятно е да получите същото и това е достатъчно и за двете страни.

5. Споровете не винаги са продуктивни

Няма да постигнете съгласие, ако подхождате с нагласа да наложите позицията си. Всички изпитваме такова желание, но ако не харесвате човека, има вероятност въобще да не целите съгласие и това може да прерасне в ненужен скандал.

6. Задайте ясни граници и заявете чувствата си

Понякога нехаресването е взаимно и ако усещате, че вие полагате усилия за нормално общуване, а другата страна – не, поставете граници. Опишете поведението, което ви засяга, обяснете защо, споделете си чувствата и сложете граница, която да покаже на човека как неговото поведение ще повлияе върху вашето.

Ако не харесвате някого, вероятно намирате всякакви „грешки“ в поведението им и това може да създаде конфликт. Понякога е неизбежно, но в повечето случаи можете да си напомните, че вие имате контрол само върху вашето поведение и в едно цивилизовано общество, то трябва да бъде такова, че да не унижава или нагрубява другият човек, колкото и да не го харесвате. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!