menu
Интересните плодове
Интересните плодове
Знаем ли какво точно са плодовете и защо са такива.

Интересните плодове

Плодовете на растенията не винаги са били такива, каквито ги познаваме. Много от тях имат неподозирани приспособления за оцеляване, а други са се променили до неузнаваемост поради човешката селекция в продължение на хиляди годни.

Какво всъщност е „плод“?

Свикнали сме да приемаме, че плодовете са сладки, затова и ни се струва странно, че и доматът е плод. Според ботаниката, плодът е тази част от растението, чрез което то се размножава. И растенията имат много „хитрини“ за това.

Разселване

Някои плодове имат сочна месеста обвивка, за да привличат животните да ги ядат и така да разнасят семената им.  Някои семена дори имат нужда да преминат през храносмилателната система на животни, за да могат да поникнат. Житните растения в дивата природа имат малки и леки семена, които се разпръскват от вятъра. Растението луда краставица буквално изстрелва семената си, когато плодът узрее, за да могат да се засеят далеч от майчиното растение. Ядките, жълъдите, шишарките пък се събират и пренасят от птици и гризачи, като по този начин някои от тях достигат до други територии.

Химичен състав

Плодът на дадено растение обикновено включва в себе си освен семка или костилка, от която ще порасне младото растение и определено количество хранителни вещества за него. Това е и причината ядките, семките, както и зърнените култури да са вкусна храна. Макар част от плодовете в дивата природа да не са ядливи за хора, то те със сигурност съдържат вещества като въглехидрати, мазнини и протеини, които са универсалните градивни блокове на живите организми и които ще поддържат живота на младото растение, докато укрепне достатъчно.

За да се предпазят от хищници, които биха изяли бъдещото поколение, растенията отделят различни токсични вещества в плодовете си, някои от които миришат лошо и отблъскват животните, а и човека. Например плодовете на дървото Гинко билоба имат ядлива ядка, но тя е обвита с месеста част, която съдържа неприятно миришеща киселина. Някои плодове, като кашуто са силно отровни ако не са изсушени или обработени предварително. Други, като кайсиевите ядки съдържат цианогенни съединения, които в големи количества са токсични.

Селекция

Плодовете на растенията, които днес ядем най-често, нямат нищо общо с дивите си предшественици. Преди десетки хиляди години, в зората на земеделието, хората установили, че ако съберат най-големите и сочни плодове, от тях ще поникнат растения, които също ще дадат големи и сочни плодове. Благодарение на хилядите годни селекция, съвременните житни растения, царевица, овес, ръж, ориз дават десетки пъти повече и по-едри плодове от дивите си събратя. Дивите банани пък са дребни и пълни с неядливи семена. Същото важи за тиквите, дините, доматите и цитрусите. Ябълките, крушите, кайсиите и прасковите пък били дребни и твърди.

Разглеждайки плодовете по този начин, научаваме много за свързаността ни с растенията и ролята им в природата, както и за общата ни история.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!