menu
Етапи при ремонт на апартамент в нова сграда
Етапи при ремонт на апартамент в нова сграда
Покупката на нов апартамент е изключително радостно събитие за всеки човек. Това е ново помещение, обикновено без ремонт, в което никой не е живял преди.

Покупката на нов апартамент е изключително радостно събитие за всеки човек. Това е ново помещение, обикновено без ремонт, в което никой не е живял преди. Новите жители се представят с леко депресираща гледка на голи стени без довършителни работи, електрическо окабеляване или проста водопроводна система и възниква въпросът: откъде да започнете основен ремонт на апартамент в нова сграда?

Първоначално може да изглежда, че ще трябва да изразходвате нереалистично количество собствена енергия, нерви и време, за да създадете удобни и уютни условия на това място. Въпреки това, ако се придържате към определени препоръки и следвате редица важни етапи в работния процес, тогава целият ремонт може да остави само приятни положителни впечатления.

Веднага ли да започна?

Ако къщата е нова и току-що се пуска в експлоатация, тогава трябва да проверите дали всичко е изпълнено, както е трябвало да направи предприемачът по договора, и дали всички установени недостатъци са отстранени. Трябва да се направят комуникации и да се постави дограма.

Първото нещо, за което трябва да имате представа още преди да започнете работа, е общото свиване на къщата, което отнема средно една до две години. Най-предпазливите експерти препоръчват извършването на груб ремонт в нова сграда, преди да се нанесете, и да отложите основното довършване за по-късно и да го направите след няколко години. Времето за свиване зависи от височината на сградата, вида на почвата, вида на къщата:

·        монолитните къщи са най-бързите, свиването отнема 1 - 1,5 години

·        панелни къщи: 2-3 години

·        тухлените къщи се свиват в рамките на 5-6 години

 

Новите стени и замазки в апартаментите със сигурност ще увеличат теглото на цялата сграда, след което тя отново ще „олегне“. Поради тези обстоятелства грубият ремонт ще бъде най-рационалният вариант, особено за тухлени и панелни сгради. Ако не искате да чакате толкова дълго или къщата ви е монолитна, в този случай ремонтът може да се извърши веднага след нанасяне. Но тогава е необходимо да се използва набор от превантивни мерки за „ходещи“ сгради - амортисьорни ленти, разширителни фуги, армировка и други „плаващи“ технологии.

Освен това в нова сграда много жители обикновено започват да довършват апартаментите си почти веднага - течове от тръбопроводи, прах от вентилационни канали, вибрации от ударна бормашина - всички тези последици от дейностите на вашите съседи могат да развалят окончателното довършване за кратко време .

Етапи при ремонт в нова сграда стъпка по стъпка

Всъщност е доста трудно да се състави универсален и специфичен план за действие, но все още има правила и строителни норми, както и обща последователност от работа, спорни въпроси и предположения, които трябва да бъдат взети под внимание. Най-общо казано, етапите на вътрешните ремонти в нова сграда от нулата не се различават много от вторичното жилищно пространство. Преди да започнете работа, трябва да подготвите проект, да съставите оценка , където ще бъдат записани бюджетът и количеството на необходимите материали. 

Ремонт в нов апартамент

1. Финализиране на оформлението на помещенията

Ако в новия апартамент е планирано преустройство , тогава тези точки трябва да бъдат договорени предварително, тъй като по време на процеса на обновяване това може да се превърне в истински проблем, чието решение ще изисква много усилия и време. На първо място, струва си да започнете с очертанията в общия работен план. Тук говорим не само за инженерни системи, които включват климатични и вентилационни устройства, водопроводни и електрически инсталации и др., Но и за формата на оформление на подови настилки или плочки.

Ако закупите апартамент с „отворен план“, тогава там важат същите ограничения за разпределение на пространството, както навсякъде. Процедурата се регулира от закона „За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради на територията на град София“. Предимствата ще бъдат възможността да разпределите пространството на жилищната площ според вашите желания и удобно позициониране на вратите. Други промени изискват изготвяне на техническа документация и одобрение.

Въпреки че няма стандартни стени, важно е да се вземат предвид съществуващите строителни норми, за да се гарантира безопасността и спазването на жилищните кодове. Трябва също така да проверите допълнителните изисквания, предоставени от местните строителни власти, за да избегнете неочаквани усложнения по време на процеса на преустройство.

2. Проектиране или планиране

Първо е необходимо да се изготви проект, в който да бъдат записани всички планирани промени - преустройство, поставяне на мебели и оборудване, видове използвани покрития, поставяне на контакти. Често е доста проблематично да се представят и сравняват всички промени и тяхната комбинация без участието на дизайнер и създаването на 3D визуализация . Наличието на подробен проект опростява планирането и контрола на работата, позволява ви да формализирате целите и да получите предвидим резултат.

Ако решите да извършите ремонта сами, също не трябва да пропускате този етап - съставете работен план, помислете какви материали и инструменти ще ви трябват и не забравяйте да проверите размерите на всички стаи. В бъдеще това ще опрости задачите ви за закупуване и намиране на всичко необходимо.

3. Закупуване на материали

Най-правилният отговор на този въпрос е "Кога?" ще бъде "навреме". Това означава, че закупуването на необходимите материали за ремонти „Направи си сам“ трябва да се извършва в съответствие с одобрения работен график. Някои екипи се справят с този проблем самостоятелно, като уведомяват клиента само за цените и му предоставят подробна оценка на покупката и касови бележки от магазина. Общият бюджет също зависи от цените на материалите, но закупуването от съмнителни места може да удвои разходите. Затова отдайте предпочитание на големи хипермаркети, където няма да има проблеми с асортимента и възможностите за доставка и ще има възможност за замяна или връщане на непотърсени строителни материали.

 

Един от най-добрите варианти би бил закупуването в съответствие с етапите на работа, с изключение на материали, които са трудни за намиране или трябва да бъдат поръчани предварително.

Можете да поръчате всичко наведнъж, спестявайки цени на едро и доставка, но е доста лесно да загубите ценно време - вместо да работят, строителите ще трябва да преместват всички материали от място на място. В процеса на работа често нещо се счупва, дървото може да се овлажни и т.н.

Въпреки това е по-добре да закупите водопроводни инсталации и керамични плочки предварително. С последното често възникват проблеми - при извършване на допълнителни покупки може внезапно да се окаже, че новата партида се различава с половин тон. Понякога бригадирите са наясно с такива подробности и започват да лепят тапети или да полагат плочки от най-незабележимите места, за да не развалят цялостния естетичен вид на помещението.

В допълнение към строителните материали списъкът с покупки включва консумативи (покриващо фолио, торби за боклук).

4. Подготвителна работа

На етапа на подготовка за ремонт в апартамент с отворен план е важно да се обърне внимание не само на разрушаването на ненужните прегради, но и внимателно да се разгледа въпросът за топло- и хидроизолацията. Тези мерки осигуряват не само комфорт, но и дълготрайност на ремонтните дейности. Топлоизолацията спомага за поддържането на оптимална стайна температура, което е важно за пестене на енергия и повишаване на общото ниво на комфорт. Хидроизолацията от своя страна предпазва от евентуални течове и влага, като предотвратява разрушаването на материалите и осигурява допълнителна защита срещу мухъл и плесен.

Особено внимание трябва да се обърне на звукоизолационните устройства. В апартаменти с отворен план, където липсват много стени, звукоизолацията може да помогне за създаването на комфортно пространство чрез минимизиране на шума и осигуряване на уединение.

Важен момент е да се осигури необходимата мощност за извършване на работата - свързването на временен електропровод или носещо устройство осигурява необходимия източник на енергия за електрически инструменти и осветление. Това предотвратява забавянето и осигурява непрекъснато електрозахранване през всички етапи на ремонта.

5. Демонтажни работи

Тъй като корпусът е нов, обемът на демонтажните работи е минимален. Ако е необходимо, стените и преградите се премахват и вратите се преместват. Това се налага от състоянието на покритията и инженерните системи - те се демонтират. Тераси се подготвят за остъкляване.

Ако планирате смяна на входна врата, дограма или поставяне на вградени мебели, трябва да изберете фирми, които ще ги доставят. Тъй като производственият процес отнема време, е необходимо предварително да поканите измерватели и да уговорите време за доставка и монтаж.

В някои случаи разработчикът може да е допуснал грешки - строителните елементи и инженерните линии са инсталирани неправилно или не са напълно удобни за използване.

6. Груба работа

На този етап се полагат, закупуват водопроводни тръби и се съгласуват местата за свързване и отводняване. Отново, по време на ремонта е най-добре да поставите временни водопроводни инсталации (кран, тоалетна, мивка), които няма да ви трябват по-късно.

На първия етап от ремонтните работи се извършва следното:

·        оформяне на оформлението - изграждане на прегради, оформяне на отвори за врати и прозорци

·        грубо полагане на инсталации (пробиване на стени с полагане на кабели, монтаж на контактни кутии), монтаж на ел. табло

·        изравнителни основи - подова замазка, изравняване на стени

·        формиране на конструкции от гипсокартон

·        монтаж на топло и звукоизолация

·        груб ВиК - полагане на тръбопроводи, монтаж на колектори за водоснабдяване

·        в ход е монтаж на трасета за климатици

·        хидроизолация на баня, монтаж на системи за подово отопление

·        монтаж на телевизионни и интернет доставчици

·        смяна на радиатори, монтаж на скрита арматура в банята и инсталации

7. Довършителни работи

След подготовката на помещенията се извършват довършителни работи и монтаж на оборудване:

·        полагане на плочки върху измазани повърхности (първо стени, след това подове)

·        монтаж на стационарни водопроводни инсталации и компоненти

·        шлайфане и финишна шпакловка на стени, боядисване на тавани, монтаж на подпрозоречни первази и скоси

·        лепене на тапети, подготовка и боядисване на стени, полагане на подови настилки

·        монтаж на осветителни тела, довършителни електрически съоръжения (контакти и ключове), первази и климатични системи

·        монтаж на кухня по предварителна поръчка и монтаж на интериорни врати

·        основно почистване и подреждане на мебелите в апартамента

Какво определя времето и съдържанието на работата?

Моментът на ремонта ще зависи от съществуващите желания и текущото състояние на имота. Ако сте закупили апартамент с предварително фино довършване и няма оплаквания относно оформлението или инженерните системи, тогава ще се изисква само козметично довършване и това отнема от 2 до 4 седмици. Продължителността на процеса се влияе и от избраните решения, сложността на тяхното изпълнение и наличието на промени и допълнителни желания по време на работния процес. Нека да разгледаме етапите на обновяване в нова сграда от нулата стъпка по стъпка.

Общи правила за ремонт

Разбира се, всяка от тези точки предполага „ако е необходимо“. Все пак не всеки има нужда да строи нови стени, не всеки иска да прави окачени тавани и т.н. Ако не планирате да правите нищо от този списък, просто го пропуснете. Основното е, че всички етапи на ремонта в нова сграда се придържат към общата логика на процесите. Например, не е нужно да чакате дограмата да бъде сменена и, ако е необходимо, веднага да инсталирате водопровод.

Като цяло, когато става въпрос за практика, всеки екип започва работа по своя стандартна схема - те знаят точно как бързо да направят ремонт в нова сграда. Ако отговаря на цялостната логика на последователността, тогава защо не? Има обаче няколко спорни ситуации, които се отнасят за новите домове.

В такива случаи е обичайно да се следват някои общи правила. Например мръсната работа трябва да се извършва във всички стаи наведнъж, а довършителните работи трябва да се извършват по ред. Довършването обикновено се извършва отгоре надолу, т.е. конвенционално „таван-стени-под“.

 

Кога трябва да започнат ремонтите?

По-продуктивно е да се работи през пролетно-летния период, дневните часове са по-дълги, няма нужда от допълнително осветление и отопление на помещенията. Но има и недостатъци: повечето от търсените строителни екипи са заети, закупуването на материали отнема повече време.

Няма ясен отговор и относно началната дата по отношение на предаването на къщата. Правилното време за започване на ремонтните работи влияе върху скоростта на тяхното завършване. Например, ако започнете да пробивате и чукате едновременно с другите жители веднага след нанасянето, дори не е нужно да се притеснявате за тихи часове.

Трябва предварително да потърсите работеща компания, да съберете препоръки от приятели, да проучите информация в Интернет и може би да получите оферти за сравнение. Предварително можете да обсъдите възможни и удобни срокове за изпълнение на проекта.

Долен ред

Ако имате достатъчно опит, за да извършите сами ремонтни дейности в нова сграда, тогава можете да вземете на борда съветите, дадени в тази статия. Всичко е възможно да се направи ефективно и бързо, до голяма степен благодарение на професионален подход, оптимизация на процесите и опит в използването не само на доказани, но и на иновативни решения в строителството.

В допълнение, специализираните организации използват скъпо оборудване, което им позволява да завършат работата по-бързо, намалявайки разходите за труд, но повишавайки качеството на крайния резултат.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!