menu
ДДТ и как една книга променя света
ДДТ и как една книга променя света
Едва ли има човек, който да не е чувал за един от първите пестициди –ДДТ.

ДДТ и как една книга променя света

Пестицидите и инсектицидите допринасят изключително много за отглеждането на храната в световен мащаб, както и за предпазване на хората от различни болести, пренасяни от комари или други насекоми. Но създаването и използването на химични вещества, които убиват живи организми си има своята цена и първите стъпки на човечеството в тази посока са ни предали труден, но важен урок.

Революция

ДДТ е един от първите пестициди, синтезиран в края на 19 век и влязъл в масово производство като помощник в борбата с вредителите през 40-те години на 20 век. Широко е използван в земеделието и в градовете, с цел унищожаване на вредителите и комарите, които пренасят малария и други заболявания. Успехът му бил изключителен, което обуславя и масовата употреба, най-вече в САЩ, но и във всички останали страни по света. Популациите на комари спадат успешно, а продукцията се увеличава значително; ползата от ДДТ е абсолютно очевидна и човечеството вече гледа към бъдещето с увереността, че предизвикателствата могат да се преодолеят с помощта на науката, създала този невероятен препарат. За съжаление, радостта не продължава дълго.

„Смълчана пролет“

През 1962 г. Рейчъл Карсън, биолог и изследовател, публикува книгата си „Смълчана пролет“, която разказва опустошителните ефекти на ДДТ, не само върху вредителите, а и върху всички останали живи организми. Тя се позовава на различни изследвания, според които пестицидът е изключително устойчив, не се разгражда и остава в природата с десетилетия. Веществото се акумулира в живите организми от най-ниското ниво на веригата – растенията, след което се пренася нагоре по хранителната верига, като води до тежки увреждания на животните. Не само това – ДДТ не прави разлика между вредители и полезни животни, в резултат на което, през пролетта, която вдъхновява Рейчъл, повечето птици и насекоми са убити от препарата в районите, които тя обхожда. Изследванията потвърждават и едно друго опасение – натрупвайки се по хранителната верига, ДДТ причинява омекване на черупките на яйцата на един вид орел и той почти изчезва от света заради това.  Книгата на Рейчъл става причина правителството на САЩ да се заеме с изследването на проблема и скоро установяват, че ДДТ наистина е изключително опасен за всички организми, включително и хората. Препаратът е забранен през 70-те години в САЩ, а после в цял свят.

Почти забранен

Днес, повече от 50 години след като вече не се ползва масово, ДДТ все още се произвежда и продава в някои развиващи се страни, които имат твърде малко други ефективни опции, но целта е окончателно да се премахне. В районите, където е използван преди десетилетия, все още се откриват следи от веществото, включително и в храните, отглеждани там. Все още няма никакъв начин за почистването или премахването му от природата.

Историята на ДДТ е пример за мощта на науката, но и ни напомня, че винаги трябва да се съобразяваме с цената, която неминуемо ще платим за прогреса на цивилизацията ни.  

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!