menu
Часовниците и времето
Часовниците и времето
Защо е нужно точното определяне на времето?

Часовниците и времето

От древни времена хората определяли времето по положението на слънцето и звездите. Днес правим това с помощта на дигитални часовници, които работят с електричество и са почти безупречни. Макар да имаме „вградени“ часовници във всяка клетка от тялото си, все пак е било необходимо, а и още е, да успяваме да определяме изминаването на определени периоди.

Защо 24 часа

Първите часовници са известни от древен Египет около 1500 пр. Хр. Това били слънчеви часовници и показвали времето от изгрев до залез, разделено на 12 части. По тогавашните разбирания, нощта била съвсем различно „пространство“ и астрономите, наблюдаващи звездното небе, успели да разделят периода на 12 части, които съвпадали с 12 от звездите, минаващи по небето от залез до изгрев.

Часовете обаче не били с еднаква дължина. Според сезона, а и географската локация, те варирали и макар тогавашните учени да започнали да използват фиксирани равни часове, обикновените хора в продължение на много векове ползвали „обичайните“, определяни от звездите часове.

Механизация

Към края на 13 и началото на 14 век било нужно да се създадат по-точни уреди за измерване на изминаващото време. Никой не знае кой е създателят на първия механичен часовник, но такива започват да се ползват от 14 век. Те обикновено се поставяли в църкви или градски площади и били големи устройства, които давали „нормално“ отклонение до няколко часа. През 15 и 16 век били създадени часовниците с махало – значително по-последователни в измерването на времето. С откриването на специфичните свойства на пружинките, вградени в часовниците, станало възможно да се създадат и ръчните и джобните часовници, които познаваме и днес.

Ползата от точността

Макар да е ясно, че съвременната цивилизация не може да преживее и ден без точно определяне на времето до секунди, дори стотни и хилядни, първите хронометри и часовници, които работели без отклонения, били полезни за няколко други неща – физика и навигация.

През 15 и 16 век напредъкът на математиката и физиката изисквал точно измерване на времето, за да могат да се провеждат експериментите достатъчно прецизно. Някои изследователи от този период изобретявали свои часовници, които калибрирали предварително.

Мореплавателите определяли географското си положение чрез прецизни измервания на положението на слънцето и имали нужда от точен хронометър. С изобретяването на такъв, навигацията в моретата значително се подобрила, а това допринесло за осъществяването на по-бързи и интензивни връзки с други краища на света.

Атомните часовници

Това са най-точните съвременни часовници и могат да определят хилядни от секундата, а дори и по-малки периоди и ще го правят в следващите хилядолетия. Благодарение на това сме способни да вникнем в процеси, осъществяващи се на субатомно ниво, както и да проседим събития в далечния космос.

Точното определяне на времето има огромна роля за развитието на науката и технологиите, а вградените у всяка клетка биологични часовници ни напомнят, че определянето на изминаващото време е едно от най-важните неща в природата. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!