menu
Бирата и цивилизацията
Бирата и цивилизацията
Знаете ли защо бирата е толкова популярна напитка?

Бирата и цивилизацията

Популярна навсякъде по света, днес бирата се произвежда от безброй големи и малки компании. Пиенето и производството на бира са традиции по всички краища на света, а самата напитка съществува от зората на човешката цивилизация. Ето как бирата участва в развитието на човешката култура.

Древни корени

Първите сведения за производство и употреба на бира са от преди около 7000 години. В този период хората от Шумер, Вавилония и древен Египет вече са се научили да опитомяват и отглеждат растения и земеделската революция е факт. Занимавайки се със съхранение и употреба на зърно, хората установяват, че от него се получава ароматна и приятна напитка. Класическият състав на бирата е ечемик, който се оставя да покълне, след което се ферментира. Първоначално дрождите, необходими за ферментацията, попадат в ечемика по естествен път – спори от най-разпространените щамове се срещат свободно във въздуха и днес. Местните изварявали получената смес и с малко практика се научили да приготвят напитка, която се пиела от всички, включително и децата и се считала за достатъчно „представителна“ за да присъства в ритуалите и обредите и на трапезата на владетелите.

Монасите-пивовари

Бирата оцеляла като традиционна напитка, приготвяна в домашни условия в продължение на хиляди години. Особено обичана била в северна и източна Европа, където отглеждането на лозя било по-непопулярно. В Южна Европа, според свидетелства от Римската империя и Древна Гърция, бирата не била на почит, но все пак се пиела често. В средновековието процесът на приготвяне се подобрил, а бирата станала особено популярна в Германия, Белгия, Чехия и Великобритания. Това се дължи на европейските манастири, които по това време станали средища за производство на бира. Монасите се научили да добавят дрожди, за да постигнат по-ефективна ферментация и подобрили рецептата като включили хмел и различни билки. Така се получили своеобразни разлики в качествата и вкуса на напитката в отделните региони и се обособили популярните и до днес lager и ale разновидности. Освен пивоварни, манастирите били и популярни дестинации за различни пътешественици. Монасите им сервирали бира, с което допринесли за популяризацията ѝ.

20 век

След индустриалната революция, процесът за производство на бира се подобрил и автоматизирал. Започнало масово производство в Европа и Америка, което отразявало и местните особености, но по-скоро унифицирало продукцията, така че да се хареса на все повече хора. Появили се светлите бири, както и тези с ниско или никакво съдържание на алкохол.

Завръщането на крафт бирата

След почти век масово производство, днес отново сме свидетели на развитието на малки, домашни пивоварни, които произвеждат ограничени количества бира с високо качество. Някои големи производители също се завръщат към географските традиции и започват да произвеждат характерните за дадени региони бири. Днес се радваме на стотици разновидности бира, които можем да консумираме при всякакви обстоятелства и във всеки сезон.

С впечатляващата си хилядолетна история, през която качествата ѝ непрекъснато се подобряват, бирата се нарежда на едно от челните места по значимост в историята на човешките традиции. Спекулира се, че процесите за производството ѝ са вдъхновили откриването на хляба – несъмнено ключов елемент за прогреса на цивилизацията.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!