menu
Как се е променило обществото
Как се е променило обществото
Свикнали сме с ежедневието на 21 век, но не винаги е било така.

Как се е променило обществото

Живеейки в 21 век, много от нас трудно си представят времената преди 50, 100 или 200 години, като често свързваме миналото с исторически събития. Но историческите събития се случват на фона на общественото развитие, което ни е довело до днес. Ето как еволюират някои от нещата, които днес приемаме за даденост.

Информацията

Когато имаме почти мигновен достъп до интернет и сме израснали с телевизията, трудно можем да си представим времената без нито едно от тези неща. Но в недалечното минало, хората са живели точно така. Научавали са новините от вестници, понякога издавани само веднъж седмично. Навлизането на радиото и бързото разпространяване на информацията чрез него извършва революция по цял свят. Комуникацията между хората също е била значително по-бавна –чакало се със седмици, за да пристигне писмото ви до адресата, а ако той е в чужбина, дори месеци!

Гражданството

Преди индустриализацията и развитието на икономиката в  обществото имало значително по-силно класово разделение, отколкото сега. Управлението било прерогатив на един елит, често наследствен, а мнозинството хора без потомствено богатство са работели на полето, били са търговци или са се занимавали с някакъв занаят – произвеждали са предмети. Образованието изобщо не достигало до много от тези хора, а възможност да се издигнат над положението, в което са родени, имали малцина. С развитието на обществото и технологиите, все повече хора започнали да получават образование, подобрили начина си на живот и управлението или придобиването на добра професия вече не били запазени само за малък елит.

Работата

През по-голямата част от човешката история, работа имала основна цел да изхранва семейството. За обикновения човек нямало много възможности – или трябвало да обработва земя, или да произвежда нещо, а ако имал късмет, можел да стане войник. Работа, свързана с интелектуален труд, като лекар, свещеник, или учител била запазена за по-заможните, често свързани с елита. Разбира се, имало множество професии, свързани с производството, но това били тежка, ръчна работа, изискваща продължителни и постоянни усилия.

Постепенно, днес вече говорим за 4 дневна работна седмица, много от нас нямат строго фиксирано работно време, а изборът на работа се свързва с личностните качества, не с необходимостта от оцеляване или произхода.

Правата

Всички права, които имаме днес, са плод на усилията на много поколения. Правото на собственост, правото на образование, правото да гласуваш. Жените са придобили последното в началото на 20 век, но самото право да избираме управниците си чрез гласуване се е развило през годините. Населението не е имало никакво право да решава как се управлява държавата. Едва през 19 век се развила настоящата демокрация и постепенно сме получили равните права, които имаме днес.

Несъмнено развитието на обществените отношения променя и ежедневния живот на хората. Вместо да прекарват време, обработвайки земята, за да се изхранват, започва бурно развитие на културната индустрия. С увеличението на доходите и ускоряването на комуникациите, все повее хора започват да пътуват, да обменят културен опит и да научават за далечни страни. С увеличаването на личната свобода, чрез гражданските права, се увеличават и предприемаческите инициативи , което тласка напред развитието на цивилизацията.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!