menu
Факти за Макдоналдс, които може би ще ви удивят
Факти за Макдоналдс, които може би ще ви удивят
Може да ви се дояде бургер от този списък

Още в началото на 2000-те години McDonald's стана синоним за “бърза храна“, макар и съдържаща много добавки и неестествени съставки. 

 

 

Оттогава Макдоналдс наистина направи някои впечатляващи промени в храната си- много от които, може би никога не сте чували досега. 

 

Както и още много други факти за веригата за бързо хранене. 

 

Направихте изследване и открихме много изненадващи факти за Макдоналдс, които вероятно никога не сте знаели за известната верига за бързо хранене. 

 

Открийте ги в този списък. 

 

Макдоналдс преди е притежавал верига за бързо хранене Chipotle. 

 

Една от най-известните нездравословни вериги за бързо хранене някога е притежавала 90-процентов дял от една от най-здравословните и социално съзнателни марки- Chipotle, преди този дял да бъде продаден през 2006 г., като за причина е посочена това, че мексиканския ресторант „разсейва” веригата на бургера Big Mac. 

 

Тя инвестира в Chipotle през 1998 г., когато Chipotle има само 14 локации и помага на мексиканския ресторант да се разрастне до 460 си локации в момента. 

 

Предполага се, че Макдоналдс е искал Chipotle да добави продукти на Макдоналдс към менютп на ресторантите си, но в крайна сметка COO на Chipotle Gretchen Selfridge отказва. СОО казва на Bloomberg: “Макдоналдс имаше много страхотни предложения и винаги бяхме учтиви към тях. Но те наистина искаха да направим много.”

 

Храната може да изглежда плашещо добре за възрастта 

 

На 10 април 2010 г. беше ден 1, през който нюйоркския фотограф Сали Дейвис стартирс „Happy Meal Project“, който документира какво се случва с бързата храна, ако бъде оставена без охлаждане под стъклен калъф. 

 

Пет месеца след експеримента, храната от Мики Д все още изглежда годна за консумация, докато например пържените картофи от KFC, купувани и започнали да бъдат съхранявани в същия ден, са бели и с мухъл. 

 

Към януари 2016 г. хамбургерът и пържените картофи все още не се разпадат забележимо. 

 

Марион Нестле, председател на програмата за изследвания на храните на NYU, каза пред Salon, че McDonald's сигурно използва „много натриев пропионат, за да предотврати растежа на бактерии или плесен“ 

 

Д-р Кийт Уоринер, канадски учен по храните, пък обясни, че друга причина може да се дължи на липсата на влага по време на приготвянето на храната. 

Без висока влажност - идеални условия за растеж на микробите - бургерът изсъхва, а не гние. 

 

Говорейки за това, има бургер и пържени картофи на Макдоналдс, които са снимани на възраст от над 20 години и на снимката се вижда, че те все още не са се разпаднали. 

 

Клиентите на Макдоналдс обичат да прекарват време, без да правят нищо

 

Изследователи, използвайки YouGov, инструмент, който предоставя данни за типичните клиенти на различни компании, правят проучване, което изследва как изглежда типичния профил на клиент на McDonald's. 

 

Проучването установи, че клиентите на Мак Д са склонни да бъдат жени на възраст между 25 и 39 години и да имат доход от поне 155 долара на месец, съобщава Business Insider. 

 

Когато става въпрос за това, което правят със свободното си време, любимите забавления на клиентите на McDonalds включват сън, гледане на филми у дома, игра на видео игри и „седене, правейки възможно най-малко“ 

 

Също така, много от клиентите работят в индустрията на търговията на дребно и едро, правото и потребителските стоки. 

 

Що се отнася до описанието на себе си, клиентите на Макдоналдс казват, че са майчински, любящи и доброжелателни. О, и повечето от тях притежават риба за домашни любимци.

 

Напитката Shamrock Shake е основно от царевичен сироп. 

 

Не позволявайте на носталгията по този любим от детството да ви заслепи от притеснителните факти: Shamrock Shake на McDonald's се смесва с ванилов сладолед с намалено съдържание на мазнини (приготвен със сироп от царевичен сироп), шейк сироп (основна съставка: високо фруктозен царевичен сироп) и гарниран с бита сметана и череша. Така малкият шейк има 65 грама захар, а големите опаковки са с 113 грама! 

 

Предвид това, по-добре си го направете сами с домамна рецепта за Shamrock Shake! 

 

В McDonald's наистина има добри за диетата ястия

 

Учудващо, нали? Като кажете чао на майонезата и пържени картофи и избирате по-нискокалоричните опции (като McDouble), все още можете да се насладите на McDonald's въпреки,че сте на диета. 

 

Просто не забравяйте също да пиете вода, да избягвате празните калории от добавените захари в салатните дресинги и да проверите калориите на различните храни в McDonald's. 

 

Съставките в перфектните реклами са истински. 

 

McDonald's публикува видео през 2012 г., което разкрива защо храната им изглежда толкова различна в рекламите, в сравнение с това, което получавате от ресторанта. 

 

Директорът на маркетинговата агенция Bagozzi снима един до друг за сравнение "свеж" бургер и такъв, приготвен от стилист, използващ същото осветление. С изненада разбрахме, че съставките, използвани за направата на перфектните бургери, всъщност са истински и те са абсолютно същите като тези в чинията ви. Единствената разлика? Екипът на стилиста и Photoshop прекарва по няколко часа в преработването на снимката на рекламния бургер 

 

Също така, всяка негова съставка се подбира специално, кетчупът се нанася със спринцовка, сиренето се изваява с помощта на отопляем нож, всички цветове на снимките се усилват, какъо и се отстраняват всякакви несъвършенства. 

 

Що се отнася до разликата в размера? Компанията заявява, че кутията, в която всеки бургер идва, поддържа сандвича топъл, създавайки ефект на пара, който кара той да се свива и затова на рекламите изглежда различно.

 

Те се опитват да направят големи промени в “следващия Макдоналдс”. 

 

Според глобално проучване на здравето и здравето на Nielsen около 50% от анкетираните се опитват да отслабнат и 75% от тези хора планират да го направят, като променят диетата си и се съсредоточат върху по-естествените, пресни храни.

 

 В отговор на световната тенденция, на хората да стават все по-здравословено (в допълнение към спада на продажбите), решението на Макдоналдс изглежда е „следващият Макдоналдс“ да е по-здравословен. 

 

 Вместо емблематичния контрастен червен и жълт декор и флуоресцентно осветление, една локация на Мики Д в Хонконг беше трансформирана в локация със сребърен интериор, меко осветление и неочакван бонус: бар за салата. Той предлага 19 съставки, включително листни зеленина, сирене, сосове и киноа. 

 

На всичкото отгоре, локацията предлага безплатен Wi-Fi, станции за зареждане на телефон, киоски за самообслужване, обслужване на маса след 18:00 и първокласно кафе. 

 

Детското меню може да помогне в отслабването

 

Според проучване в Journal of Experimental Psychology: Applied, когато на човек се предлага малък стимул с хранене, какъвто е случаят с играчките, открити в Happy Meals на McDonald, хората са мотивирани да ограничат размера на порцията си. 

 

Така се оказва, че комбинацията от полуразмерна порция и подарък от нехранителни продукти стимулира една и съща част от мозъка - зоната, отговорна за възнаграждението, желанието и мотивацията. 

 

Проучването открива също, че независимо от глада, повечето хора ще изберат полуразмерна порция храна, ако е придружена от играчка или парична награда. Въпреки че са яли по-малко, хората, избрали “стимулирания вариант”, не консумират повече калории по-късно през деня. 

 

Така че, ако искате детето ви да свали няколко килограми, може би му предложете детско меню от Мак Д.

 

Елиминират антибиотиците - но само при определени меса

 

Макдоналдс е обявил, че ще намали ненужната употреба на антибиотици в птиците, използвани на американския пазар до януари 2018 г. и на всички световни пазари до януари 2027 г. 

 

Но веригата на ресторанти не успява да даде конкретни срокове като става въпрос за свинското и говеждото й месо. 

 

"Ние оставаме ангажирани да направим значими намаления в употребата на антибиотици в говеждо и свинско месо и ще споделим напредъка си през 2023г.", казва в изявление Марион Грос, старши вицепрезидент на веригата McDonald's 

 

McDonald's е отбелязал 50-годишнината на Big Mac, като е пуснал ограничени количества от „MacCoins“ 

 

През август 2018 г. Макдоналдс пуска „MacCoins“, които биват дадени на клиентите, когато закупуват Big Macs. 

 

След това монетите са могли да бъдат търгувани за друг сандвич, безплатно. 

 

Те използват яйца от свободни кокошки 

 

McDonald обещават да преминат към използване на яйца от кокошки, които са държани без клетки в своите локации в САЩ и Канада до 2025 г. 

 

Той прави в това в опит да се отговори на желанията на потребителите. 

 

А и в САЩ се предлага целодневна закуска, която съдържа 6 яйца! 

 

Доларовото меню” се върна 

 

То беше прекратено през 2013 г., но се върна на 4 януари 2018 г., за да замени текущото меню, наречено McPick 2. 

 

Въпреки името на менюто обаче, ще трябва да доплатите два или три долара за да получите някои от артикулите, включително чийзбургери и напитки 

 

Те сервират и суперхрани

 

През май 2015 г., от веригата са тествали специални купи за закуска на девет от локациите си в Южна Калифорния. Тези купи са включвали къдраво зеле, киноа, фета и други суперхрани. 

 

Също така, „More-ning McWrap“ е със къдраво зеле, домат, фета и яйце. 

 

Съвсем наскоро също дебютира сосът Sriracha в един от бургерите, който пък е пълен със спанак. Въпреки добавянето на листна зеленина, пикантният бургер все пак е с цели 670 калории, 35 грама мазнини и 1,1010 милиграма натрий.

 

В Mcrib няма ребра

 

Въпреки името на сандвича, в McRib няма действителни ребра. Вместо това свинското месо е било притиснали във формата на реброто чрез калъп, подобно на жрле и после се намазва със захарен сос и лук. 

 

Това сладко-солено комбо допринася за създаването за неустоимо вкусен сандвич - и ужасно калоримен. Само един сандвич може да се похвали с 480 калории и 22 грама мазнини! 

 

Всъщност е имало различна рецепта на своя „специален сос“ 

 

Ако забележите лека промяна във вкуса, когато става дума за соса на Big Mac, не грешите. 

 

Макдоналдс обяснява, че се е опитал да “вдигне нивото” на рецептата през 1991 г. 

 

Но през 2004 г. изпълнителният директор на Макдоналдс Фред Търнър решава, че специалният сос трябва да се върне към първоначалната си рецепта, така че има някои хора, които са вкусили две вариации на специалния сос. Чудим се кой ли предпочитат? 

 

Можете да създадете свой собствен бургер

 

В усилията си да отговори на желанията и очакванията на потребителите, Макдоналдс стартира своя “поглед към бъдещето“ чрез нов дизайн на ресторантите си, който ще включва обслужване на маса, високо функционална поръчка чрез мобилно приложение, доставка и модернизиран интериорен дизайн. 

 

В тези ресторанти също ще можете да изберете точните съставки на бургера ви и по този начин да създадете свой собствен бургер.

 

Налагането на тази нова концепция стартира през 2015 г. и след успешното й начало в САЩ, домът на Big Mac-ът планира да приложи този нов дизайн в повечето си ресторанти до 2024 г. 

 

McDonald's е предлагал органичен бургер. 

 

Макдоналдс дебютира първия си органичен бургер - "MCB" - в Германия през 2015 г. 

 

Но макар и кюфтето в него да се е набавяло изцяло от био говеждо месо, гарнитурата му не е била био. 

 

Предлаган е само за ограничено време и веригата спира да го продава в началото на 2016 г. 

 

Chicken McNuggets се разтопяват. 

 

Chicken McNuggets са постоянно под обстрел от страна на медиите, независимо дали е заради заявления, че съдържат слуз, че имат повече от 40 съставки, или защото те, ъъъ, се разтапят? 

 

Бивш служител на Макдоналдс, който е потребител на Reddit Dfunkatron обясни: "Случайно оставих цяла торба с около 100 Chicken McNuggets извън фризера твърде дълго. Те се стопиха. От тях стана буквално басейн." 

 

Чудите се защо? Възможно е, защото фино смляното пилешко месо се комбинира с марината на водна основа от натриеви фосфати, хранителни нишестета, декстроза, лимонена киселина, автолизирана екстракт от дрожди и естествени аромати, за да се поддържа заедно. Не е чудно, размразените Chicken McNuggets се стопяват - освен пилешкото месо, те са съставени предимно от вода. 

 

Drive-Thrus са само за превозни средства. 

 

Въпреки че може би бихте могли да се закълнете, че сте виждали пияните си приятели да си поръчват храна чрез разходка до някое Drive-Thru, McDonald's има строго правило срещу това. 

 

"Имаме политика, която ни забранява да обслужваме чрез Drive-Thrus хора, които не са в моторизирано превозно средство, защото това може да бъде опасно", казва един служител в Reddit. "Велосипеди, електрически скутери и пешеходци не могат да бъдат обслужвани."

 

Продават се по 75 бургера на секунда.

 

 Замисляли ли сте се някога колко точно бургера се продават от веригата? 

 

Според ръководството й, тя продава "повече от 75 хамбургера на секунда, през всяка минута, на всеки час, всеки ден от годината".

 

От веригата вярват в рециклирането. 

 

McDonald's е наясно с това колко хартиени торбички и картонени опаковки, се използват всеки ден - и че всички тези опаковки трябва да отидат някъде (най-често в депо за боклук). 

 

Ето защо си веригата си постави за цел да рециклира всички опаковки в 100 процента от ресторантите си до 2025 г. 

 

„Ние разбираме, че инфраструктурата за рециклиране, регулациите и поведението на потребителите варират в различните градове и страни, но планираме да бъдем част от решението да се рециклира повече и да повлияем за постигането на ч промяна“, заявиха от компанията. 

 

Big Mac се предлага в 3 размера. 

 

Легендарния бургер на Макдоналдс с две говежди кюфтета, три филийки хляб и специален сос вече се предлага в три размери, предназначени за всички етапи на глада. 

 

Малкият Mac и Double Mac-овете направиха своя дебют по-рано през 2022 г. и вече са достъпни в менютата в цял САЩ. 

 

Можете да намалите размера на вашето McFlurry. 

 

M&Ms McFlurry в редовния си размер е с 640 калории, 21 грама мазнини и 108  грама захар. Дали този хранителен кошмар наистина си струва няколкото вкусни хапки от сладолед ванилия обсипан с M&Ms?

 

 Ако все пак не можете да пренебрегнете глада си за сладко, то можете даизберете или McFlurry с мини размер, който има 420 калории, 14 грама мазнини и 55 грама захар или още по-добре, да си поръчате детски сладолед, който просто поръсите с бонбони M&M. 

 

McFrappes са по-лоши за диетата ви от Frappuccinos на Starbucks. 

 

Повечето хора на диета знаят, че не е добре да си поръчват Frappuccinos в Starbucks, но нека сравним тези популярни напитки с версията им в McDonalds? 

 

Малко McCafé Caramel Frappé е с  450 калории, 17 грама мазнини и 55 грама захар, докато малко карамел Frappuccino с пълномаслено мляко и бита сметана в Starbucks е само с 260 калории, 11 грама мазнини и 37 грама захар. 

 

Така че по-добре изберете Starbucks напитките.

 

Има хак за да си осигурите прясно пържене на храната

 

Искате супер пресни пържени картофи и да намалите риска си от високо кръвно налягане? Просто помолете вашите пържени картофи да се приготвят без сол. Персоналът ще ви направи свежа партида картофи и може и да чакате малко повече за вашата храна, но допълнително време за изчакване ще има като резултат по-хрупкави пържени картофи.

 

Има скрито съобщение зад „Златната арка“ на логото на Макдоналдс

 

Въпреки че известната златна арка съставят красиво „М“, за да символизират първата буква от името на Макдоналдс, използването на това специално М има и друга цел. Неговата златна арка е предназначена да символизира майчината любов, защото прилича на двойка гърди. Не вярвате? BBC го потвърди, чрез допитване до консултант по дизайн и психолог, който анализира много специфичното лого на марката. 

 

Въпреки че може да изглежда странно (и някак вулгарно), златната арка е предназначена да носи приятни емоции на хората и да ги кара да посещават макдоналдс, за да се насладят на “приятна” храна.

 

Купува най-много месо и картофи. 

 

Само си представете колко Big Macs и пържени картофи хората си поръчват всеки ден! 

 

Затова и McDonald е най-големият купувач на говеждо, свинско и картофи в САЩ, според Fast Food Nation. 

 

McCafe е екологично чисто. 

 

“Кафето на зърна защитава тропическите гори и подкрепя нашите фермери и доставчици”. Това е причината за плановете на Макдоналдс да използва 100 процента устойчиво кафе до 2024 г. 

 

И веригата активно работи за постигането на целта си всеки ден: от 2012 г. насам увеличава обема на използваното в ресторантите й кафе от сертифицирани източници на кафе зърна с около 63 процента. 

 

 

Доналд Тръмп е чест клиент. 

 

Бившият президент толкова обича бургерите, че е помолил готвачите в Белия дом да готвят подобни

 

Но не можем да кажем, че бихме пресъздали неговия чийзбургер у дома - той е с много скъпо телешко месо. 

 

Освен това той е 770 калории и 45 грама мазнини! Ако смятате, че това хранене на Тръмп не е много полезно, то сигурно ще ахнете като разберетече цялата поръчка на Тръмп е от 2400 калории.

 

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!