menu
Айнщайн и неговият принос за света
Айнщайн и неговият принос за света
Един от хората, които движат научната революция от 20 век

Айнщайн и неговият принос за света

Алберт Айнщайн е считан за един от най-влиятелните и важни учени на 20 век. Той е създателят на теорията на относителността – пробив във физиката, който дори днес физиците намират за изключителен. Животът на излъчвателя е пълен с обрати, а научната му дейност и откритията му са резултат от дълбоката му любов към света и желанието му да разкрие все още неразкритите му тайни.

Безработен и беден

Айнщайн е роден в Германия, но не успява да отговори на изискванията на образователната система там. Баща му се занимава с бизнес, но семейството често има финансови проблеми, така че в края на 19 век, младият Айнщайн е оставен да се оправя сам. Той се фокусира върху това, което му е интересно – физика и математика, и не обръща много внимание на останалите предмети. Сменя няколко училища, докато успее да завърши. Поради навика му да отсъства от час и да си избира какво да учи обаче, препоръките, които получава не му помагат да си намери работа, а семейството му е против връзката му с неговата избраница. През 1902 г. най-накрая успява да си намери известната работа в патентното бюро, където му остава време да се опита да отговори на въпроса, който го измъчва цял живот: „Как ще изглежда светлината, ако се движиш със същата скорост?“

Теория на относителността

В началото на 20 век, теорията за движението на Нютон и уравненията на Максуел за поведението на светлината са единствените съществуващи обяснения на тази материя. Айнщайн успява да ги обедини и да открие съвсем нови постулати, касаещи природата на светлината и връзката ѝ с останалата част от вселената. Той не прави това сам, защото изследванията и статиите, които публикува, макар да са оригинални, са и резултат от работата на тези преди него. Първоначално идеите му не са особено популярни, но скоро привличат вниманието на друг значим физик на 20 век – Макс Планк. Останалото е история.

Успехи

Айнщайн е популярен най-вече с теорията на относителността, но неговата работа не се изчерпва с това. Той работи по теорията н гравитацията, по атомният строеж на материята, а през 1921 г. е отличен с Нобелова награда за работата му по фотоелектрическия ефект, която допринася за изясняването на квантовата природа на светлината.

Айнщайн е един от малкото немски учени, които открито се обявяват против национализма. През 1932 г. емигрира в Америка, където продължава работата си.

Приносът на Айнщайн за разкриване на някои от най-големите тайни на вселената е значителен, а изследванията му помагат за развитието на технологиите, теоретичната физика и ядрената енергетика. С радикалните си за тогавашните времена идеи, които успява да докаже изключително елегантно, Айнщайн е един от хората, които движат научната революция и целия човешки прогрес. Идеите му не променят фундамента на физиката, а го надграждат и отварят пътя за безброй други открития, без които съвременният свят нямаше да бъде такъв, какъвто го познаваме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!