menu
Задна хрема при децата: как да я разпознаем?
Задна хрема при децата: как да я разпознаем?
Научи как да разпознаеш симптомите на задна хрема при децата и как се справиш с нея с помощта на оригиналните Шуслерови соли на DHU по напълно естествен начин без да се налага приема на лекарствени медикаменти.

Задна хрема при децата: как да я разпознаем?

Децата имат значително по-слаб имунитет от възрастните. При тях близо 90% от заболяванията са предизвикани от вируси. Най-честите симптоми са температура, зачервено гърло, кашлица… Но понеже носоглътката е “вратата за вирусите” към организма, обикновено всяко заболяване започва с течащ нос

Една особено неприятна разновидност на хремата при децата е така наречената “задна хрема” (заден ринит, постназална секреция). Тя се характеризира с изтичане на носния секрет в гърлото по задната му стена, като понякога причинява и кашлица със затруднено дишане.

Често родителите не разбират първоначално, че причината за състоянието на детето е именно задният ринит, защото липсва видима секреция от носа. От друга страна детето не изпитва дискомфорт през деня, защото е залисано в игри и в движение, рефлекторно поглъща носния секрет и поради тази причина е възможно да минат дни преди родителят да забележи, че детето страда от ринофарингит.

Важно е да кажем, че лечението на това заболяване не трябва да закъснява, то може да бъде опасно, ако не бъде овладяно навреме, защото често предвещава появата на отит – възпаление на ухото.

Защо задната хрема се проявява най-често при деца?

Основният причинител за този проблем в ранна възраст е уголемяването на третата сливица. Повечето хора знаят, че в човешкото тяло има три сливици – две на небцето (тези, които виждаме щом отворим уста) и познатата ни като трета сливица – назофарингеалната тонзила, която е разположена в носоглътката.

По време на боледуване третата сливица се възпалява и (поради разположението ѝ) секретът, който се отделя от нея, не се стича напред към ноздрите, а надолу в гърлото. 

Дете кашля в леглото

Какви са симптомите на задна хрема при децата?

Много често това състояние трудно може да се забележи в първите дни след появата му при малките деца, особено ако те не могат да обяснят вербално какво ги тревожи. Затова е важно да споменем какви са симптомите, които могат да бъдат забелязани от родителите. 

Дете спи с отворена уста

Детето диша предимно през уста

Въпреки че няма видими секрети, стичащи се от ноздрите, детето изглежда изпитва затруднения с дишането. Този симптом не е безобиден. Важно е носът да участва в процеса на дишане, защото той е естествен “филтър” за прах, частици, вируси, бактерии, затопля и овлажнява въздуха, който вдишваме.

При дишане през устната кухина детето не използва този естествен филтър и има опасност това да стане причина за влошаване на състоянието му.

Детето говори носово

Ако говорът на детето звучи така, сякаш има запушен нос, но видимо няма сополи, най-вероятно проблемът е свързан със заден ринит.

Детето кашля по време на сън

Ако детето кашля, но само когато легне в леглото, това е симптом за наличие на задна хрема. Най-вероятно това се случва само тогава, защото през деня по време на обичайните си занимания то успява да преглътне несъзнателно секретите, които се стичат в гърлото му.

Но по време на сън, когато тялото е в хоризонтално положение, поради опасност от попадане на секрецията в белите дробове, тялото отключва кашлицата като защитен рефлекс, за да предотврати това да се случи. В тези ситуации не е нужно да се лекува кашлицата, а да се концентрират усилията в овладяване на хремата, защото с нейното изчезване и кашлицата ще отмине.

Именно в този период доста родители се подвеждат заради притеснението си и започват да лекуват появата на кашлица с антибиотици. Освен че неправилното лечение може да удължи оздравителния процес, в тези случаи е възможно и детето да развие антибиотична резистентност.

Затова е важно да изберете правилния подход на лечение. Шуслеровите соли са изключително подходящи за превенция и лечения на малки деца, защото приемът им  изключва появата на странични ефекти. Солите на доктор Вилхелм Шуслер повлияват тялото отвътре навън и го лекуват на клетъчно ниво. А когато най-малките градивни единици в тялото са здрави, и организмът ще е здрав и всички симптоми, появили се в следствие на заболяването, ще изчезнат.

Основните минерални соли, препоръчителни за повлияване на хрема са две:

1. Шуслерова сол №3, която помага за намаляване на възпалението на лигавицата.

2. Шуслерова сол №8, която е пряко свързана с водния баланс в тялото и респективно секретите в него.

Двете соли се приемат по 1 таблетка на 15-30 минути, като се редуват. Ако секретите са по-слузести или има възпаление на сливиците, може да се включи към тях Шуслерова сол №6, която се приема на 30-60 минути, максимум 3-5 таблетки на ден.

При задна хрема е добре към лечението да се прибави и Цинабсин, който лекува успешно именно състояния, свързани с оток на носната лигавица и постназална секреция. 

 

Виж още:

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

7 причини да имаме хрема

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!