menu
Всеки ли може да стане веган
Всеки ли може да стане веган
Диета или начин на живот, веганизмът може би не е за всички.

Всеки ли може да стане веган

Вегетарианството е разпространено от столетия, а временният веганизъм, познат почти по цял свят като „пости“ също не е рядко явление. Отскоро тоталното избягване на животински продукти става избор за все повече хора. Наясно сме, че веганите може да изпитат недостиг на витамин В, най-вече В 12, но в съвременния свят хранителните добавки също са разпространели, а повечето вегани приемат, че това е малка цена за начина им на живот, щадящ природата. Както с политическите убеждения, не можем да съдим хората по това какво ядат – то е изключително личен избор и е съобразено изцяло с персоналните предпочитания и виждания на личността. Но тъй като човешкият вид е еволюирал като всеяден в продължение на хилядолетия, има някои особености, поради които не всеки от нас може да бъде веган и да си набавя всички необходими хранителни вещества.

Геном

Способността за усвояване на различни хранителни вещества се обуславя от гените ни. Макар че те се различават твърде малко, все пак има такива, които буквално ще ни попречат да сме вегани. Витамин А е изключително важен за метаболизма ни. Приемаме го от животински храни, а бета каротенът в растенията трябва да се конвертира от тялото ни. Но едва половината от хората могат да конвертират достатъчно бета каротен. Подобно е и положението със съединението холин. Количеството амилаза – ензим, разграждаш нишесте – определя дали ще успеем да обработим адекватно сложните въглехидрати, които са по-голямата част от веганската диета, а то се контролира от гените ни.

Микробиом

Участието на чревната микрофлора в набавянето на витамини отдавна е известно. Микробиомите на всички хора се различават и се влияят от храната, която ядем. В основата си обаче, микробиомът ни е определен в ранна детска възраст. Витамин К2 може да се набави по два начина – чрез животински храни и от определени бактерии в чревната ни микрофлора. Ако обаче сме на веганска диета, а нямаме тези бактерии, може да получим неочаквани здравословни проблеми.

Метаболизъм

Макар всички хора да имаме едни и същи метаболитни пътища – това са начините и процесите, по които тялото ни разгражда и усвоява храна, изгражда клетките си и се справя с патогени – тяхната ефективност е различна. Всички познаваме хора, които ядат много, често и каквото им попадне и нямат здравословни проблеми, както и обратното. Оказва се, че изискванията на всеки към различните макро- и микронутриенти са различни. Приятелят ви може да се чувства чудесно на веганска диета, да има енергия, а изследванията му да са безупречни, докато вие сте винаги гладни и изморени. В това няма нищо необичайно.

Когато направим избор да се ограничим от част от обичайната за вида ни храна, трябва да отчетем, че не всеки от нас може да го направи с еднакъв успех. Индивидуалните ни особености не бива да стават причина да се отказваме да живеем според убежденията си, но що се отнася до телата ни, имаме твърде малко начини да влияем на метаболизма си, така че най-полезно за здравето е да съобразим с това, което тялото ни казва. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!