menu
Умственото здраве
Умственото здраве
Когато говорим за здравословен живот, пропускаме един важен аспект.

Умственото здраве

Здравословният живот е гаранция за постигането на щастие, успехи и ежедневно удовлетворение, но „здравословен“ не значи само да се храним правилно, да спортуваме и да се наспиваме. Умственото здраве е изключително важен аспект от живота ни и е от съществено значение за цялостното здраве, за благополучието и за успешната ни  професионална и личностна реализация. Умственото здраве доскоро се пренебрегваше, дори се считаше за „срамно“ да имаш ментални проблеми, но вече знаем достатъчно за ключовата му роля в развитието.

Кога да се притесняваме

Проблемите, изискващи намеса на психиатър безспорно са сериозни, но те далеч не изчерпват темата за менталното здраве. То може да бъде повлияно от различни фактори, през цeлия живот. Такива са например насилието, бедността, загубата на близки, травма в детството или по-скорошна такава, различни неблагоприятни събития, включително и глобални.

Проблемите, касаещи умственото здраве, често могат да бъдат открити по няколко „универсални“ симптоми. Такива са например преяждане или отказ от храна; прекалено малко или прекалено много сън; отдръпване от приятели и дейности, които харесваме; чувство за безпомощност и честа смяна на настроението; прекалена употреба на наркотици или алкохол; агресия спрямо близките; липса на енергия и усещане, че нищо няма значение.

Разбира се, тези симптоми могат да се отнасят и към други заболявания, но ако забелязвате няколко от тях, у себе си или у близък, може би трябва да помислите за подкрепа.

Как да поддържаме умственото си здраве

Според СЗО, превенцията и профилактиката са най-добрите начини за поддържане на ментално здраве. Те включват идентифициране на възможните причини за нарушенията му и различни стратегии за предотвратяването на ефекта им. На индивидуално ниво, може да направим няколко неща: здравословното хранене, сън и спорт са на първо място. Можем да подобрим умственото си здраве, като изградим стабилна връзка със себе си и се грижим за близките си; като отделяме време и внимание, за да създадем здравословни навици, като позитивно мислене и психологическа устойчивост. Не на последно място – професионалната помощ би трябвало да бъде опция, от която не се притесняваме. Търсенето на помощ е израз на сила, а не на слабост.

Ползата от умственото здраве

Счита се, че за да сме успешни в живота да реализираме пълния си потенциал, независимо към какво се стремим, трябва да поддържаме умственото си здраве. Последиците от ментални проблеми, който не са адресирани ще нарушат качеството на живот, а могат да окажат и трайно негативно въздействие върху личността. На пръв поглед „несериозни“ проблеми след години игнориране може да се превърнат в непреодолими пречки за постигането на целите ни. Днес знаем, че децата, изложени на насилие или наказвани прекалено строго в ранна възраст, изпитват трудности да изграждат връзки и да се интегрират в обществото. Те често се превръщат в непълноценни възрастни хора, които страдат без да имат ясна представа защо.

Умственото здраве често се пренебрегва като маловажно, но много от проблемите ни се коренят именно там. Обсъждането на причините за влошаването на менталното здраве и възможните начини за профилактика още от детска възраст са от съществено значение за цялото общество. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!