menu
Психологическа устойчивост
Психологическа устойчивост
Успявате ли да се изправите и да продължите след провал? Как ви се отразяват неочакваните неприятности?

Психологическа устойчивост

Психологическата устойчивост е характеристика на личността, която ни помага да се справим с най-тежките предизвикателства, пред които животът ни изправя, без да се поддадем на отчаянието и без да позволим неприятностите да разрушат живота ни. Психологическата устойчивост е това, което ни дава сили да се изправим, да изтупаме праха и да продължим напред.

Кое ни прави по-устойчиви

Психолозите са идентифицирали няколко качества, които ни помагат да сме по-устойчиви. Такива са позитивната нагласа към света, умението да регулираме сами емоциите си и способността да се учим от провалите си. Оптимизмът например ни помага по-бързо да преодолеем поражението като намерим ползата. Емоционалната стабилност пък допринася да анализираме обективно ситуацията, а извличането на поука от провала ни дава ценен осъзнат опит. Счита се, че има и генетични фактори, които биха ни помогнали да бъдем по-устойчиви, както и такива, касаещи средата, в което сме израснали. Опитът, който трупаме, преодолявайки травматично преживяване също ни прави по-устойчиви в някои случаи.

Можем ли да изградим устойчивост

Преминаването през преживяване, което ни наранява дълбоко или ни кара да се съмняваме в способностите си, без то да „превземе“ живота ни е трудно за всеки от нас. Загубата на близък, уволнение от работа или заболяване могат да ни извадят от релси краткосрочно и това е нормално. Психологическата устойчивост е това, което ни помага да продължим напред и както знаем, някои хора се справят по-добре с подобни преживявания от други. От техния опит научаваме как можем да подобрим своята психологическа устойчивост. Тя е комбинация от много фактори, но основните елементи могат да се тренират и усъвършенстват. Разбира се, на първо място това са здравословните навици, които намаляват стреса в живота ни, като добър сън, хранене и движение. Има значение къде поставяме причините за ситуацията, вътре в нас, или в другите; каква връзка имаме със себе си, дали се харесваме, какво искаме да подобрим; дали следваме изцяло моралния си компас и как мислим за него; дали се обръщаме към близките си за подкрепа в трудни ситуации. От значение е и дали се опитваме да контролираме събитията изцяло или допускаме, че животът не винаги ще следва плановете ни.

Ползата от  провала

Негативните преживявания ни носят полза, стига да успеем да я видим. Психологическата устойчивост ни помага именно в това, а преодоляването на провала пък допринася за нейното повишаване. Провалите, трагедиите и неприятните изненади са част от живота, но от това как гледаме на тях зависи доколко ще повлияят върху ежедневието ни. Хората, които са по-устойчиви психологически са тези, които успяват да извлекат полза и да видят възможност в провалите.

В една ситуация, която ни наранява, не винаги има нещо положително, но способността да видим отвъд самите събития и да съумеем да преминем през болката, без тя да остави трайна следа в съзнанието ни е част от психологическата устойчивост. Ако работим активно, за да изградим добра връзка със себе си, ако познаваме ценностите си и се стремим да оценим всяка ситуация, която ни поставя на изпитание през призмата на нашето собствено развитие, това вече значи, че сме по-устойчиви.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!