menu
Силата на позитивното мислене
Силата на позитивното мислене
Можем ли наистина да влияем на живота си, ако мислим позитивно?

Силата на позитивното мислене

Често чуваме, че трябва да мислим позитивно, за да постигнем успех или за да се сбъднат мечтите и желанията ни. Макар че само по себе си мисленето няма постигне нищо, от позитивно насочените мисли има несъмнени ползи, които движат живота ни в положителна посока.

Самочувствието

Много от нас изграждат негативна представа за себе си поради провалите ни в различни ситуации. Неусетно, това се превръща в източник на стрес и неувереност, а от там и в нежелание да вършим нови неща, за да не се провалим отново.

Ако умишлено изградим по-позитивна представа за себе си, като се фокусираме върху успехите си и постигнатите цели, това ще помогне да сме по-уверени и занапред.

Опитът

Ако свикнем да виждаме провалите или негативите в дадена ситуация, то ние винаги ще търсим такива и в следващите ситуации.

Неприятните неща са част от живота и вече сме преживели много такива. Ако подходим с това познание към следващите събития, ще съумеем да открием решенията по-лесно.

Здравето

Ниското самочувствие и търсенето на негативи влияят върху здравето ни чрез стресовите хормони. Усещането за провал може да доведе до безсъние, депресия и сърдечни проблеми.

Откриването на малките успехи и приемането на провалите като стъпка по пътя напред ще намалят стреса и ще се почувстваме по-щастливи.

Проблемите

При сблъскването си с даден проблем, виждаме негативите от него. Това не помага за решаването му, a затвърждава усещането за безизходица.

Позитивният подход значи да се фокусираме върху възможните решения и да не се поддаваме на отчаяние. Винаги ще срещаме проблеми и ще се налага да ги преодоляваме.

Креативността

Неувереността спрямо дадена ситуация или като житейско поведение блокират креативността. Защо да се опитваме да правим каквото и да било, ако то неизменно ще се провали? Това влошава и способността ни да се адаптираме към промените, защото води до страх от непознатото и новото.

Ако се научим да подхождаме към новите неща със спокойствие, а не страх, ще открием, че всъщност се справяме лесно и по неочаквани начини.

За много хора позитивното мислене е просто клише, но то всъщност е начинът на мислене на всички успели и успяващи личности в света.

Когато подхождаме към живота с намерението да се справим и с увереността, че каквито и предизвикателства да ни поднесе, ние ще успеем да ги подредим по най-благоприятния за нас начин, често се случва точно това. И то не е заради някаква магическа особеност на мисленето ни, а просто защото човешкият мозък работи така. Устроени сме да откриваме в света това, което търсим и виждаме. Ако подхождаме със съзнанието, че ще се справим с предизвикателствата, точно това ще се случи. Ако се научим да виждаме решения и възможности, точно това ще виждаме. Ако се стремим да се адаптираме, точно това ще постигнем.

Силата на позитивното мислене е в действията, които то провокира.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!