menu
Психиатър или психолог
Психиатър или психолог
Какво е общото и различното между специалистите по умствено здраве.

Психиатър или психолог

Представите ни за психиатрите и психолозите често се изчерпват с концепцията, че те се занимават с умствено здраве. В действителност, макар да има много общо между двете професии, тяхната работа е различна. В днешния свят, където става все по-наложително да се грижим както за физическото си здраве, така и за умственото, е полезно да знаем към какъв специалист да се обърнем.

Психиатърът

Психиатрите са лекари, тоест те са завършили медицина, както всички останали лекари, с които се срещаме, но са специализирали в заболяванията на ума. Психиатрите практикуват медицина, могат да назначават тестове, да изписват медикаменти и да извършват същите прегледи, каквито общопрактикуващият ви лекар, ако има нужда.

Техният фокус са заболяванията на ума, които трудно могат да се преодолеят без добре структурирано лечение, базирано на сериозни научни данни. Техните пациенти страдат от шизофрения, депресия, биполярно разстройство, както и различни други личностни разстройства, които не само влошават качеството на живот, но могат и да са опасни за пациентите и техните близки.

Психолозите

Това са специалисти по умствено здраве, които се фокусират върху емоциите, поведението и начините, по които хората си взаимодействаме с реалността и комуникираме с околните. Те не са лекари, но имат подготовка в областта на науката психология, както и различни други науки, които се използват в тази сфера, например биология, физиология, химия.

Психологията е обособена в самостоятелна наука, която разглежда човешкото поведение и мотивация и помага на хора, изложени на стрес, преживели травми или имащи други емоционални затруднения, да живеят по-добре и да общуват по-пълноценно с другите.

Общото между двете

Макар да са принципно различни, това, което обединява психиатри и психолози е грижата за умственото здраве. И при двете професии, ключова за разбиране на проблема и оказване на помощ е психотерапията, тоест разговор с пациента, при който специалистът научава повече за него.

Психиатрите и психолозите използват съвременна наука, за да изследват дебрите на ума и с напредъка на някои клонове, като невропсихологията, техните области се сближават.

Мозъкът и умът не са отделни и често работата на психиатъра изисква да задълбае в полето на емоциите, а при сесия с психолог, могат да се установят проблеми, от областта на медицината.

И двете професии изискват отдаденост, добри аналитични способности и умение за комуникация, което надвишава обичайното за ежедневието ни, както и непрекъснато обогатяване на познанията.

Психологията се налага все повече като наука, която може да даде обяснение за различните поведения на човека и има стабилни връзки със социологията и статистиката, а психиатрията може да открие отговори на въпросите защо заболявания като депресията или посттравматичното разстройство, при които е засегната биохимията на мозъка, оказват такова съществено влияние върху живота ни.

Ако понякога чувствате нужда от специалист в областта на умственото здраве, не се притеснявайте да потърсите който и да е от двамата. Те умеят да преценят вашето състояние и да ви пренасочат, ако е нужно.

В никакъв случай не мислете, че тяхната помощ означава, че нещо не е наред с вас. В днешния свят, повечето от нас биха имали полза от разговор със специалист по умствено здраве.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!