menu
Прости начини да си подобрим паметта
Прости начини да си подобрим паметта
Случва ли ви се да забравяте къде са ви ключовете или в колко часа имате среща?

Прости начини да си подобрим паметта

Паметта е способността на мозъка да задържа и възпроизвежда запаметената информация, когато ни е необходимо. Има няколко вида памет, които използваме комбинирано. В забързаното ежедневие, с натурването на стрес, паметта често ни изневерява, което може  да доведе до още повече стрес, а и до други негативни последици. Ето няколко прости начина да си подобрим способността да помним.

Наспивайте се

Недоспиването може да има негативни последици не само върху здравето, но и върху паметта ни. Когато не сме се наспали, мозъкът не работи оптимално, а в тялото ни се отделят повече от хормоните, регулиращи стреса, което влияе негативно върху способността ни да обработваме информация. Човек има нужда от 7-8 часа сън всяка нощ, но ако не сте се наспали, кратка дрямка в следобедните часове ще помогне.

Бъдете концентрирани

Когато имаме много задачи, минаващи една след друга пред погледа ни, се разсейваме и понякога не довършваме задачата, но започваме следващата. Така често пропускаме изобщо да забележим част от важните неща.

Ако се фокусираме по-целенасочено върху точно това, което правим и не се разсейваме, ще успеем да регистрираме повече от минаващото пред очите ни.

Записвайте си

Това е най-лесният начин да не се налага да помни и същевременно най-сигурният начин да запомним дадена среща или ангажимент. Може да ползвате обикновен тефтер или някое приложение за смартфон, но със сигурност, ако се фокусирате за няколко секунди, за да запишете, има много голяма вероятност да нямате нужда да се връщате към записките си.

Мултитаскингът е мит

Високо ефективните хора могат да свършат няколко задачи последователно и ефективно, не едновременно и ефективно. Стремежът да прехвърляме фокуса си от една задача върху друга, обикновено пречи да изпълним и двете. Вместо да четете имейл, докато говорите по телефона, свършете двете неща последователно. Така вниманието, което ще им отделите, ще помогне да запомните повече от важните неща.

Вземете си почивка

Няма нищо по-добро за паметта от няколко минути, прекарани в почивка, с кафе, хапвайки нещо или просто зяпайки в пространството, докато си събираме мислите. Това помага на мозъка да обобщи информацията от последните часове и да „вкара“ по-голяма част от нея в тази част от паметта, от която ще е по-лесно да я извадим.

Движете се

Физическата активност е важна за доброто кръвоснабдяване на мозъка, което подпомага паметта. Ако не се движите много, никога не е късно да започнете и няма нужда от никаква специална екипировка. Прост качвайте стълбите, идете на разходка или правете леки упражнения по няколко пъти в седмицата.

Паметта на повечето хора, ако нямат някакви специфични заболявания и не приемат лекарства е еднакво добра. Всички имаме капацитета да сме максимално ефективни и да използваме паметта си в наша полза. С малко усилия, тя ще с подобри почти неусетно.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!