menu
Ползата от максимализма
Ползата от максимализма
Чували сме за ползите от минималистичния начин на живот. Максимализмът не е негова противоположност, а алтернатива.

Ползата от максимализма

Минималистичният начин на живот безспорно е полезен за здравето, а и за бюджета ни. Отказът от трупане на вещи може да ни освободи от оковите на миналото и да ни направи по-свободни. Максимализмът, част от който е именно трупането на предмети обаче, не е противоположен и „погрешен“ начин на живот, а може да ни донесе много ползи, стига да се чувстваме добре, обградени от различни предмети. Ако за вас, да се откажете от любимите си вещи и дрехи е немислимо, не се притеснявайте; няма начин на живот, който е универсален за всички, но можете да направите най-доброто с това, което ви кара да се чувствате щастливи.

Повече вещи, повече спомени

Максимализмът не означава да напълните къщата с каквото ви попадне. Според изследователи, все повече хора намират отдушник и баланс в живота си, когато са заобиколени от любими вещи или от късчета спомени, под формата на сувенири, картини, дрехи или мебели. Ако има повече вещи, се създава усещане за обитаемост, което липсва в минималистичния свят, а за много хора това превръща къщата в дом и носи комфорт.

В несигурния свят на 21 век, все повече хора откриват утеха в дома си, заобикаляйки се с неща, които улесняват живота им, карат ги да се чувстват доволни и помагат за себеизразяването. В подредения хаос на максималиста, всяка вещ разказва история, свързва се с емоция и може да бъде причина да преживеем отново любим момент от живота си.

Заобиколени от спомените си, по-лесно се спарваме с понякога трудната действителност, а всеки нов елемент, който внасяме в дома си е нов щрих в картината на битието ни.

Повече вещи, повече свързаност

Наличието на повече вещи в дома ви, освен че създава добро настроение и усещане за сигурност, може да подсили креативността ви и да ви направи по-свободни. В личния си хаос можем да нарушим правилата на дизайна, да комбинираме напълно несъпоставими елементи и да открием нови начини, по които те си пасват.

Това ще ни помогне да излезем от рамката на наложеното от обществото мислене за определени „позволени“ и „забранени“ неща, що се отнася до интериор, но и ще се пренесе в други сфери на живота. Откъсвайки се от ограниченията си в нещо толкова интимно като личното ни пространство и дома, ще пренесем тази свобода и в други области на живота си и ще освободим неподозирана креативна енергия.

Макар минимализмът да си остава полезен за здравето начин на живот, е ценно да обърнем поглед и към алтернативата. Максимализмът не е просто трупане на вещи – само по себе си признак, че нещо не върви добре в живота ни, а по-скоро креативен израз на личността ни и умело съчетаване на консумеризма на 21 век с дълбоко личната ни гледна точка за света.

Ако разпознавате в себе си афинитет към подреден хаос и чувствате, че животът ви няма да е пълноценен без всичките ви вещи, не мислете, че правите нещо погрешно. Опитайте да развивате максимализма си, като обръщате внимание на значението на всяка вещ в дома ви и може да преоткриете пространството, в което живеете. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!