menu
Питомните вълци
Питомните вълци
Кучетата са най-добрият приятел на човека от хиляди години и има причина за това.

Питомните вълци

Те са ни приятели, любимци, компаньони; те помагат в работата, дори в съвремието, предизвикват позитивни емоции и даже ни възпитават. Те са кучетата – генетично са вълци, но са едни от най-популярните, обичани и ценени животни на планетата. Не случайно са наречени „най-доброят приятел на човека“, а живеейки с нас, се превръщат в равноправни членове на семейството ни. Как стават такива?

Опитомяване

Опитомяването на различни диви животни, за да ги ползваме като храна, датира от хилядолетия. Всички днешни домашни животни някога са били диви, но днес трудно можем да ги разпознаем в естествените им братовчеди. Не е такъв случаят с кучето. Кучетата, макар да има над 400 породи, могат успешно да се размножават с вълци, което според науката означава, че принадлежат към един и същи вид. Макар да са прекарали хиляди години с нас и въобще да не приличат на дивите си събратя, кучетата все още носят техните гени, а разнообразието от породи показва колко успешни са те като организми.

Смята се, че кучетата се превръщат в спътници на човека преди около 14 хиляди години. Те са и първите опитомени животни и още от самото начало намират особено място в човешкия дом – между подчинен и равен.

Нови изследвания показват изненадващи общи черти между хората и вълците, които може да се окажат значими за продължаващото толкова хилядолетия успешно съвместно съжителство. Например наличието на доминиращ водач или водачи, както и йерархията в глутницата кореспондират с подобни характеристики у човешките общности. Но дали това е причина за съвместния ни живот, или сътрудничеството ни прави да приличаме на тях?

От вълците се научаваме на лоялност и кооперация, както и на ловни стратегии, които допринасят за успеха на вида ни, тъй като в тези времена успешният лов е бил гаранция за оцеляване.

Вълците намират при човека допълнителна храна и защита и тази успешна кооперация определя бъдещето и на двата вида.

Сътрудничество

Когато хората започват да опитомяват други животни, вълците се превръщат в незаменим помощник. Те организират и пазят стадата от  хищници, предупреждават хората когато има опасност и веднъж приели, че са част от общността, защитават територията и приятелите си до смърт.

Хората подбират животни с определени черти и ги кръстосват, за да получат същите черти. Това стои в основата на разликите в днешните породи кучета. Някои са селектирани за да бъдат пастири, други – ловци, трети – приятели, четвърти имат важната задача да са кучета-водачи на незрящи. Всички характеристики, които обуславят тези умения се срещат у вълка и са разпознати от хората още в дълбока древност.

Кучетата могат да бъдат чудесни другарчета, които понякога ни разбират и подкрепят повече от човешките ни приятели. Всеки, общувал някога с куче знае това и то в никакъв случай не е необичайно. Вълците са сред най-интелигентните животи на планетата, а близостта между тяхното и нашето общество може би е и причина и резултат от съжителството ни. Днес кучетата по света са много повече от вълците и си остават най-предпочитаното и обичано от хората животно, приемано като спътник, помощник и приятел. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!