menu
Пет причини да не постигаме това, което искаме
Пет причини да не постигаме това, което искаме
Защо не винаги успяваме да направим каквото желаем?

Пет причини да не постигаме това, което искаме

Поставянето на цели в живота е един от начините, по които се развиваме. Искаме да научим чужд език, да придобием умение, да постигнем определен успех в кариерата. Какво ни спира да го постигнем, ако сме мотивирани?

Действия и постижения

Бъркането на действието с постигането на успех е често срещано и може да повлияе върху резултата ви. Действието е това, върху което трябва да поставите фокуса; чрез действието вървим към постигане на цели. За да владеем чужд език, трябва да го учим. Ученето е важното действие и единственото, върху което имаме контрол. Може да не се справим както искаме с постигането на целта, но ако не се справим с действията, водещи до тази цел, със сигурност няма да я постигнем.

Искам и трябва

Често действията и целите ни са продиктувани от разбиранията на другите: „За успех, трябва да направиш това; трябва да постъпиш така.“ Ако обаче искаме да вършите определено нещо, това вече е лично предпочитание, което идва от нас самите, не от външни фактори. Вършенето на това, което другите смятат, че трябва, рядко води до позитивни резултати, защото не е това, което ценностите ни диктуват и бързо губим мотивация да вършим такива неща.

О друга страна, ако нашите желания са водещи, ще запазим мотивацията си и по-трудно ще се откажем. Разбира се, често желанията ни да постигнем определени цели се превръщат в необходимост. За да сме наясно със себе си, преди да решаваме, е полезно да си зададем въпроса: „Наистина ли аз искам да направя това?“ Ако отговорът е „да“, не се колебайте.

Липса на ресурси

Може би нямате ресурси да направите това, което искате? Не ви стига времето, нямате достатъчно пари или ви се налага да се съобразявате с независещи от вас обстоятелства. В този случай е полезно да започнете с малки стъпки, които ще ви помогнат да насочите живота си в посоката, в която желаете да върви. Самата мисъл, че вече работите по целите си, ще ви мотивира още повече.

Безпокойство и песимизъм

Усещането, че действията ни ще предизвикат подигравки или пък няма да доведат до желания резултат, могат да блокират креативността ни както и да ни накарат да се откажем от целите си. Рационализацията на действията ни, за да избегнем негативните мисли, ще помогне да успеем да следваме целите си.

Перфекционизъм и самокритика

Ако искате винаги да постигате максимален успех или често подлагате на критика и най-дребните си действия, ще трябва да преразгледате позицията си. Започването на нещо ново или непознато неминуемо ще доведе до грешки и провали. Приемете, че е грешките са част от пътя и ги използвайте, за да надграждате себе си и да откриете вдъхновение за нови цели или подобряване на старите.

Често сами саботираме успеха си, не защото искаме, а защото не познаваме добре механизмите, по които работи умът ни, така че запознаването с тях ще помогне да си изясним позицията и да разберем себе си по-добре.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!