menu
Защо перфекционизмът ни вреди
Защо перфекционизмът ни вреди
Смятате ли перфекционизма за полезно качество?

Защо перфекционизмът ни вреди

Перфекционизмът се счита са полезна характеристика на личността, но това е само повърхностно. Стремежът към перфектни резултати, независимо дали в работата или ежедневието може да доведе до точно обратното – да попречи на осъществяване на целите ни и дори да предизвика депресия.

Какво е перфекционизъм

Всички се стремим към постигане на успехи във всичко, с което се занимаваме. При перфекционизма обаче, този стремеж се превръща в бреме, защото често хората с подобни наклонности избягват да вършат неща, в които биха се провалили.

Защо сме перфекционисти

В много случаи, перфекционизмът е заучено поведение, зад което се крие страх от провал. За перфекциониста не съществува вариант, в който да допусне грешка, защото това предизвика негативни емоции. За съжаление, много малко неща в живота са перфектни и стремежът ни да ги превърнем в такива е източник на стрес. Перфекционистите пропускат крайни срокове, опитвайки се да постигнат невъзможното, а често работата им се затруднява от притеснение, че няма да се справят максимално добре. Често сблъсъкът между представата на перфекциониста и реалната действителност предизвиква тревожност и неудовлетворение от живота и себе си.

Как да го преодолеем

Перфекционизмът, както повечето характеристики, които ни дърпат назад, е контролируем. Първата стъпка е да открием тази черта у себе си. Ако често отлагате да вършите различни неща, притеснявайки се, че няма да се получат добре; ако често полагате усилия, не за да успеете, а за да не се провалите; ако усещате, че винаги можете да се справите по-добре и пропускате да отпразнувате успеха си, може би вие сте перфекционисти. Преодоляването на тази черта ще изисква малко съзнателно усилия, както и дребни промени. Например, може да започнете да се поздравявате при малки успехи или да приемате грешките си спокойно. Четенето на биографии на личности, на които се възхищавате ще помогне да видите как те са се справили с провалите по пътя си. 

Добрият перфекционизъм

Разбира се, стремежът да вършим нещата максимално добре е по-скоро положителна черта. Много хора полагат ежедневни усилия, за да подобрят уменията или способностите си и изискват максимума от себе си и от другите. Перфекционизмът може да бъде изключително успешен мотиватор, но само ако стремежът да бъдем най-добрата версия на себе си не ни спира да правим нещата, в които можем да се провалим.

Провалът като напредък

Разликата между „добрия“ и „лошия“ перфекционизъм се корени имено тук. Успешните хора се провалят често, учат се от грешките си и опитват пак, докато постигнат нивото, което желаят. Перфекционистите се страхуват от провала, защото усещат, че той ще бъде доказателство за тяхната некадърност. Умът ни се учи чрез грешки, а провалите са най-естественото нещо на света, както и стъпка напред в развитието.

Перфекционизмът може да ни помогне да се справим с някои предизвикателства, но по-често се наблюдава обратното. Стремежът да вършим всичко перфектно може да блокира прогреса или креативността ни, да се превърне в източник на негативни емоции или просто да ни спре да учим нови неща, а чрез това – и да се развиваме. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!