menu
Пет неочаквани ползи от четенето
Пет неочаквани ползи от четенето
Разбира се, че знаем колко ценно е четено на книги за развитие на общата култура и придобиване на нови познания. Но това не е всичко.

Пет неочаквани ползи от четенето

Четейки книги, независимо дали художествени или научно-популярни, развиваме културата си, усвояваме правилно писане, свикваме да си изразяваме мисълта последователно и логично, научаваме нови неща и си прекарваме приятно времето. Но четенето, като процес, свързан с възприемане на информация, носи след себе си ползи, за които дори не се замисляме. Ето някои от тях.

Подобрява комуникационните умения

Четейки истории и следвайки причинно-следствената връзка в книгите, постепенно развиваме частите от мозъка, които отговарят за езика. Затова четенето помага и за свикването с чужд език. То всъщност подобрява и развива връзките в мозъка. Четящите хора успяват по-лесно да предадат идеите си, както и да възприемат чуждите, а това допринася много за усъвършенстване на способностите за общуване.

Развива емпатията

Емпатията е способността на човек да се поставя на мястото на другите и да вижда света през техните очи. Четейки различни истории, от ранна възраст ние се постваме „в обувките“ на героите им, изживяваме тяхното щастие, проблеми и надежди и по този начин неусетното изграждаме у себе си чувство за съпричастност. Това се пренася в живота ни. Много по-лесно е да съчувстваш, ако можеш да видиш света през очите на другия, а книгите представляват точно това – поглед през чужди очи.

Помага да останем с ясно съзнание докато стареем

Всеизвестно е, че умът трябва да се тренира, за да остане достатъчно остър, дори с напредване на възрастта. Такава тренировка може да е четенето на книги. Полетът на въображението, когато ни пренася в други светове или тръпката да научим нещо, което не знаем, изграждат нови връзки в мозъците ни и упражняват старите. Изследванията показват, че мозъците на хора, които четат редовно, остават по-активни дори и в напреднала възраст, а според някои данни четенето може дори да намали симптомите на деменция.

Облекчава безсънието

Четенето на хубава книга с чаша топъл чай след изморителен ден ще понижи кръвното, ще намали нивата на адреналин и кортизол –тоест стресовите хормони и ще ни помогне да се отпуснем. Стресът често причинява безсъние, което силно нарушава качеството на живот. Установено е, че редовното четене помага за намаляване на стреса и действа благоприятно върху съня. Освен това малко четене преди лягане със сигурност ще ни откъсне от екрана на телефона, което допълнително ще подобри съня ни.

Помага да понесем по-леко трудните моменти в живота

Нерядко животът изпитва силата ни, като ни сблъсква с неочаквани трудности. Потапянето в чужди проблеми, чрез четенето на книги, може да ни покаже различна перспектива за събитията, да но окуражи или пък да ни вдъхнови да се справим със собствения си живот. Концертирането върху нещо различно от ежедневието ни пък може да ни разсее и по изненадващ начин да ни покаже верния път напред. А междувременно ще научим и нещо ново.

Четенето на книги има неизброими ползи за личността и ума, независимо на колко години сме. То е хоби, не изискващо никакви специални умения, но със сигурност няма да съжалим, че сме прочели с няколко книги повече.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!