menu
Кои са най-вредните храни
Кои са най-вредните храни
Знаете ли защо някои храни са по-вредни от други?

Кои са най-вредните храни

Ако следите тенденциите в диетите, може би вече сте разбрали, че няма една-единствена успешна стратегия за справяне с излишни килограми или подобряване на хранителните навици. Всички сме различни, обичаме различни неща, имаме различен ритъм на живот, както и различни генетични особености, които до голяма степен обуславят начина ни на хранене. Но съвременната хранителна индустрия, в стремежа си да предостави на потребителите си най-желаните, вкусни и лесно достъпни продукти, като същевременно печели от това, води до един парадокс: храната ни става все по-вкусна и калорична, но с все по-малка хранителна стойност.

Преработени храни

Да, тук се включват и всички вафли, бисквити, сладкиши, солети, полуфабрикати, хляб, колбаси. Те не са вредни сами по себе си и можем да ги хапваме понякога. Но когато обработените храни станат основно меню, може да се лишим от редица хранителни вещества, микроелементи и витамини, които са ни нужни Получава се така, защото тези храни са вкусни, телата ни ги преработват, а мозъците ни получават сигнал, че сме сити, но не сме получили необходимите ни вещества.

Тестени храни

Отново, сами по себе си те няма да ни навредят. Откриването на земеделието и разпространението на зърнените храни предизвикват бум в човешкото развитие преди няколко хиляди години. От тогава досега животът се е променил. Днес, прекаляването с тестени изделия, които освен това са и обработвани, за да издържат по-дълго и да са по-вкусни, съчетано с твърде малко движение води до образуването на излишни мазнини. Освен това, прекаляването с въглехидрати и захар натоварва организма и понижава инсулиновата чувствителност, тоест способността на тялото да разгражда захар.

Пържени храни

Не, и те няма да ви навредят, ако ги хапвате умерено. Но все повече се наблюдава хранене с предимно такива храни – пърженето е един от основните способи за готвене на бързата храна. Резултатът е, че поемаме прекалено много калории неусетно, защото е вкусно, а мазнините затрудняват различни метаболитни процеси, независимо , че са неразделна част от храненето ни.

Популярните храни

Всички залитаме по последните хранителни тенденции, пазаруваме безглутенови, екзотични, супер храни, храни, на които се приписват близки до магичните свойства и т.н. Сами по себе си, те не са вредни разбира се, освен може би за джоба ни. Но те ни оставят с усещането, че ядем някакви свръхестествени и изключително полезни вещества, които не се срешат никъде другаде. Това е, в най-добрия случай,  успешен маркетинг. Всички храни, познати на човека, съдържат едни и същи хранителни вещества в различни комбинации и количества. Ако се фокусираме върху определени продукти, има огромен риск да пропуснем да си набавим това, от което наистина имаме нужда, а последиците може да не се проявят веднага.

Храненето е едно от основните неща в живота ни, колкото и да е тривиално. Съвременната индустрия позовяла лесен достъп до всякакви храни, но за съжаление биологията на телата ни не може да отговори на промените достатъчно бързо. Вредните храни не ни вредят с това, че съдържат вредни вещества, а с това, че пречат да усвояваме полезните.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!