menu
Миналите предсказания за бъдещето
Миналите предсказания за бъдещето
Във всички епохи, хората са си представяли как ще изглежда бъдещето.

Миналите предсказания за бъдещето

Днес си представяме бъдещето като място, където някои от проблемите на настоящето ще бъдат решени, но ще сме изправени пред друг сериозни такива – климатични промени, свръхпопулация и т.н. Предците ни от времето на индустриалната революция и началото на 20 век, когато науката и технологията се развивали с бързи темпове, са имали малко по-смели представи за бъдещето.

Транспорт

Откриването на парния двигател, а впоследствие и двигателят в вътрешно горене отприщили въображението на хората. Първият самолет излетял в началото на 20 век и хората били убедени, че в бъдещето всички ще си имаме лични летателни апарати, дори собствени криле. Е, имаме джет-пак и проекти за летящи таксита. Друго често срещано предсказание от 20 век са движещите се тротоари, които ще ни закарат където искаме, без да вървим. Препоръката днес обаче е за повече разходки.

Образование

В миналото образованието е било запазено за по-заможните граждани. Предсказанията са, че то ще стане повсеместно и лесно достъпно. Благодарение на усилията на много хора, това е така. Някои автори от миналото обаче отиват по-далеч и предсказват, че в 21 век ще се образоваме чрез директно изпращане на информацията в мозъка ни. Би било чудесно, но засега това все още е научна фантастика.

Комуникация

Предците ни не са успели да предскажат интернет, нито подобна мрежа се среща често из литературата и изкуството. Обаче са успели, и то много добре, да предскажат безжичните комуникации, както и видеоразговорите и бързата връзка с отдалечени части на света. Някои отиват по-далеч и пророкуват реалистични холограми, както и вездесъщата директна връзка, но засега все още нямаме такива.

Здраве

Въображението на авторите от миналото се вихри с пълна сила в тази област. От драматично увеличение на продължителността на жиовта, през мигновено лечение на най-тежките заболявания до манипулиране на ДНК-то ни така, че да се превърнем в суперхора, предсказанията от миналото са почти неограничени. Успехите, които сме постигнали благодарение на съвременната наука и медицина също са невероятни, макар и да са далеч от представите от 19 и 20 век.

Автоматизация

Повлияни от епохата, тези предсказания са се сбъднали почти напълно. След индустриалната революция, хората започват да търсят все повече начини да автоматизират тривиални задачи като чистене, пране, миене на чинии. Освен тези дейности, днес имаме автоматизация в производството, земеделието, а с навлизането на изкуствения интелект скоро и в транспорта и други сфери, които изискват човешка намеса.

Космоса

Разбира се, че сме заселили космоса. Човечеството в никоя епоха не си представя нещо по-малко от завладяване на необятното космическо пространство и това е показателно за духа на целия човешки род. И днес мечтите ни са бъдещето включват космически приключения.

Днешните предсказания за бъдещето малко изостават от оптимизма на 20 век и пророкуват драматични събития, свързани с липсата на ресурси, страховити климатични явления и човешко страдание. Не бива да забравяме обаче, че за 150 години сме изминали много дълъг път и сме надхвърлили дори някои от собствените си очаквания. Бъдещето със сигурност ще бъде интересно, макар и вече да сме наясно, че не можем да го предсказваме много добре.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!